Lahden Rytmin Ystävät ry
Lahti Blues & Roots RunoRock Tapahtumat
Galleria Kuvat Vieraskirja
Jäseneksi Linkit Yhteystiedot
Lahti-bändit Lähikuvassa Etusivu

Blues & Roots
Nähdäksesi vanhemmat listauksen, siirry valikosta uusimpaan Blues&Roots tapahtumaan.


 Lahti Blues & Roots 2006 / Pääkonsertti

Alex Park Hotel (Rauhankatu 14, Lahti) lauantai 30.9.2006 (klo 19.00 – 04.00)Eero Raittinen & The Noisy Kinda Men www.dlc.fi/~oystila/raimo/eero/


Eero RaittinenEero Raittinen on pitkänlinjan muusikko, rumpali ja solisti; erittäin vahva tulkitsija. Bluesmiestä paremmin hänet tunnetaan ehkä ikivihreistään kuten ”Vanha holvikirkko”, tai legendaarisista bändeistä Eero, Jussi & The Boys ja Tasavallan Presidentti (mainio läpileikkaus miehen urasta ilmestyi pari vuotta sitten 60 v. synttärijuhlien kunniaksi; ”Uhkapeluri - Eero Raittinen 60” kokoelmatupla, joka sisältää 40 kappaletta). Eeron sydämessä ja tekemisessä on ollut aina ripaus afroamerikkalaista meininkiä. Raittisen debyyttialbumi ”Eeron elpee” oli jopa ensimmäinen täyspitkä kotimainen bluesjulkaisu maassamme. 

The Boysin ja Pressan lisäksi Eero Raittinen on kuulunut mm. Rotox, Ball ja Boxcar -nimisiin bändeihin. Mies teki onnistuneen comebackin sooloartistina 90-luvulla tehden levyt ”Mies Matkallaan” ja ”Vielä Vähän Aikaa”. Sitten taustaryhmäksi perustettiin Kansainväliset Seikkailijat, josta on sittemmin muodostunut tämä nykyinen bändi. Eero Raittinen on keikaillut myös Kultakurkkujen rivissä, tai vierailijana eri combojen solistina (esim. Groovy Eyes tai Wallu & Friends). Muuten viime vuodet Raittinen on operoinut tämän loistavan, nimekkäistä soittajista kootun The Noisy Kinda Men -yhtyeensä kanssa. Blueshenkinen debyytti ilmestyi pari vuotta sitten Bluelight Recordsilla saaden kriitikoilta ja ostavalta yleisöltä hyvän vastaanoton. Nyt Alex Parkissa juhlitaan tuliterää albumia ”Pub Rock”. Nimeensä viitaten se sisältää juurevaa Dr. Feelgood -tyyppistä ”rytybluesia”.

Eero Raittinen (laulu) / Jarkka Rissanen (kitara) / Pekka Gröhn (koskettimet, kitara) / Tom Nyman (basso) / Janne Haavisto (rummut)
Eero Raittinen Eero Raittinen Eero

(teksti: Harri Järvinen, kuva: Jani Mahkonen)The Pepe Ahlqvist R & B Band www.pepeahlqvist.com


Pepe AhlqvistPepe Ahlqvist täytti heinäkuun neljäs päivä 50 vuotta. Sitä juhlistettiin myös Puistobluesissa Pepen esiintyessä arvostetun UMO Jazz Orchestran kanssa ja kombinaation uusi, yhteinen ”Mister Blues” -levy julkaistiin. Se on huippuunsa hiottu, svengaava äänite, joka sisältää sekä uutta että vanhaa bigbandbluesia ja funkahtavaa meininkiä. Varsinaisena synttäripäivänä orkesteri nähtiin päivänsankarinsa johdolla Espan lavalla.

Pepe Ahlqvist on kansainvälisestikin tunnetuin bluesmuusikko maassamme; karismaattinen esiintyjä, vahva laulaja, loistava kitaristi ja harpisti. 60-luvun lopulla alkanut soittoinnostus ja rakkaus bluesmusiikkiin on jatkunut kaikki nämä vuodet. Charlies oli se ensimmäinen bändi, jonka kanssa Ahlqvist pääsi levylle. Sitten tuli jo legendaarinen Chicago Overcoat, joka teki suomalaisittain kaksi uraauurtavaa lp:tä Lovelle. Overcoatin jälkeen syntyi Pity The Fools ja perään Pepe Ahlqvist Blues Band. 

Joskus 80-luvun puolivälissä mies muutti Helsinkiin, ja bluesista tuli oikea ammatti. Alkoi yhteistyö mm. UMOn ja Matti Oilingin kanssa; ja pian syntyi pitkäaikainen H.A.R.P. Se oli suosittu r&b-vaikutteinen kokoonpano, joka teki useamman levyn. Sitä seurasi mainio The Rolling Tumbleweed, jonka riveissä Ahlqvist tuli paremmin tunnetuksi myös kitaristina ja lauluntekijänä. Rinnan on ollut koko ajan myös duomeininkiä eri äijien kanssa; mm. Kalle Jämsen, Baby Boy Varhama, Jarkka Rissanen & Wallu Heinomaa. 

Pepe Ahlqvist perusti Silvennoisen Hessun ja Lindholmin Daven kanssa SF-Bluesin. Daven lähdettyä omille teilleen on bändi kahtena kesänä kiertänyt festivaaleja valittujen vierailijoiden kera (mm. Erja Lyytinen ja Jukka Tolonen & Mikko Kuustonen). Ilmeisesti bändi on aktivoitumassa ensi kesäksi. Omien bändi- ja artistihommiensa ohessa Ahlqvist on osallistunut useisiin levytysprojekteihin mm. harpistina.

Lahdessa Pepe Ahlqvist soittaa modernia bluesia R & B bändinsä kanssa, jossa rivimiehinä vaikuttavat kovat soittoniekat; instrumentinhallinta, näkemys ja kokemus ovat hanskassa. Siksi… kannattaa olla ajoissa paikalla, koska pääkonsertin avaa jo n. klo 20.00 tapahtuman suojelija, Pertti Kalevi Ahlqvist kumppaneineen! 

Pepe Ahlqvist Pepe

Pepe Ahlqvist (laulu, kitara, huuliharppu) / Jarmo Hynninen (kitara) / Timo Pratskin (koskettimet) / Janne Rajala (basso, taustalaulu) / Jani Auvinen (rummut, taustalaulu)
Pepe Pepe Pepe

(teksti: Harri Järvinen, studiokuvat: Jani Mahkonen, livekuva: Ville Kujala)Dr. Helander & His Medicine Men www.kolumbus.fi/rootman.music


Dr. HelanderIlkka Helander on karheaääninen ja vahva solisti, hyvä blueskitaristi ja biisinikkari. Onkohan Ilkka maamme ensimmäinen akateemisella koulutuksella varustettu bluesjermu? Musiikkipiireissä mies tuli tunnetuksi Helander Co. -nimisessä bändissä. Se nousi nopeasti Suomen bluesparhaimmistoon julkaisten kolme levyä, joista ”Smooth and Rough” ja ”Fodder” noteerattiin ilmestymisvuosinaan Radiomafian yleisöäänestyksissä parhaiksi kotimaisiksi blueslevyiksi. 

Dr. Helander & His Medicine Men tuli esille promosinglensä ”High Fever / Shakin’ Chills” myötä. Alun perin Ilkan mielessä oli soittaa akustista kitara-/ harppu-bluesia, mutta prosessi jalostui sähköiseksi sessioksi ja uusi yhtye syntyi kuin luonnostaan. Kuusikon rautaisesta ammattitaidosta sai lisätuntumaa keväällä ilmestyneellä pitkäsoitolla ”Freedom Music” (julkaisija Rootman Music). Tallenne on monipuolinen ja onnistunut bluespaketti, jossa eri tyylilajit ja vaikutteet ovat sulautuneet luontevaksi kokonaisuudeksi sekä miellyttäväksi kuunteluelämykseksi. Tuottajana toimi Suomen ainut ”bluesministeri” ja musiikkielämän todellinen monitoimimies Esa Kuloniemi, joka myös soittaa kitaraa itse bändissä. Levyn vierailijoista mainittakoon mm. Ninni Poijärvi ja Mika Kuokkanen. 

Dr. Helander

Ilkka Helander (laulu, kitara) / Esa Kuloniemi (kitara, laulu) / Little Willie Mehto (huuliharppu, laulu) / Timo Pratskin (koskettimet) / Petri Loikala (basso) / Leevi Leppänen (rummut)
Dr. Helander Dr. Helander

(teksti: Harri Järvinen)Baby Boy Varhama & The Miikka Kallio Trio www.babyboyvarhama.com


Baby Boy VarhamaBaby Boy Varhama on lahtelainen bluesikoni, joka tunnetaan mustanmusiikin laaja-alaisena ystävänä ja monipuolisena tulkitsijana. Siksi hänen Miikka Kallio Trion kanssa kokoamansa Lahti Blues & Roots -ohjelmisto ei ole sisällöltään kai mikään ihme.

Gospelkonsertti (klo 15.00): Päiväkonsertissa Kirkkokatu 5:ssa kuullaan perinteisiä afrikkalaisamerikkalaisia spirituaaleja ja gospelsävelmiä, jotka on sovitettu laulajalle ja akustiselle pianotriolle. 

Pääkonsertti: Setti on täysin eri kuin päiväkeikalla. Ilmaisu muuttuu groovemmaksi iltayön liikkuvien sielujen kalastamiseksi, musiikin hengen säilyessä samana. Eivätkö ne Amerikan bluesmiehet tehneet näin jo kauan sitten? Hengenkulttuuria harrastettiin valoisaan aikaan, kun taas yöllä korostuivat ihmisten maalliset ilot, surut ja paheet!

Viimeisin Baby Boy Varhama -levytys on nimeltään ”Lahti Blue”. Se ilmestyi reilut vuosi sitten saaden alan piireissä lämpimän vastaanoton. Tallenne on kypsä, monipuolinen, vahvasti sinisävyinen sisältäen sekä omatuotantoa että lainamateriaalia. Levyllä soittavat paikalliset taitajat Ismo Haavistosta Jarski Poutiaiseen. Legendaarista lahtelaista bluesosaamista parhaimmillaan! 

Baby Boy Varhama (laulu) / Miikka Kallio (piano / koskettimet) / Connor McCarthy (kontrabasso) / Lari Lius (rummut)
Baby Boy Varhama Baby Boy Varhama

(teksti: Harri Järvinen)Mojo Hoop www.mojohoop.net


Mojo HoopMojo Hoop on nousemassa vauhdilla laajemman bluesyleisön tietoisuuteen. Viimeiset seitsemän vuotta bändi on toiminut nykyisellä kokoonpanollaan - soittanut Ruotsissa ja Kanadassakin - mutta yhteistyö jenkkikitaristi Tino Gonzalesin kanssa on tuonut viisikkoon lisää puhtia. Tästä on todisteena keväällä saksalaisella levymerkillä (Uncle Paco) julkaistu mainio ensialbumi ”Hoop’s Been Talkin’”, joka sisältää vain yhtä poikkeusta lukuun ottamatta bändin omaa tuotantoa. Levy on vankka näyttö bändin osaamisesta ja nykykunnosta! Yhtyeen musa sisältää luontevasti eri tyylilajeja mm. Texas- ja Chicago-bluesista Mississippijoki-suistoalueen meininkiin ja jopa soulbluesiin. 

Kesällä Mojo Hoop kiertelee Suomessa taas Gonzalesilla vahvistettuna; Alex Parkissa bändi nähdään omilla ansioillaan! Hienoa, että saadaan nyt ryhmä vihdoinkin Lahteen!

Kari Kahila (laulu) / Hemppa Sihvonen (kitara, huuliharppu, laulu) / Kalle Laine (kitarat) / Pertti Jaakkola (basso) / Ari Jaakkola (rummut)
Mojo

(teksti: Harri Järvinen)Crawfish Kings www.cajun-country.com


Crawfish KingsCrawfish Kings operoi meidän leveysasteilla vieraammiksi jääneillä Louisiana-lähtöisillä zydeco- ja cajunmusiikilla. Musiikkityylit ovat paikallisen kreoliväestön hauskanpitomusiikkia, jonka tahdissa unohdetaan arjen murheet. Kyseessä on todella mitä parasta bailu- ja livemusiikkia! Se on aistittavissa myös bändin levyltä ”Zydeco Boogaloo”, johon kannattaa ehdottomasti tutustua! 

Cajun muistuttaa countrya ja on alueen valkoisen väestön musaa. Pääosaa näyttelevät akustiset soittimet: hanuri, viulu ja akustiset kitarat. Rytmisoittimena käytetään usein vain triangelia. Crawfish Kingsin ohjelmistoon kuuluu joitakin cajunbiisejä, mutta niille annetaan oma, tiukka zydeco-tyyppinen käsittely.

Zydeco on syntynyt paikallisten mustien keskuudessa ja on rajumpaa sisältäen reilusti elementtejä bluesista ja funkista. Kaksirivisenhaitarin ohella soitinarsenaaliin kuuluvat sähkökitara ja basso sekä rytmisoittimena rumpujen ohella pyykkilautaa.

Jarkko Helin (laulu, haitari) / Marko Aho (kitara, taustalaulu) / Honey Aaltonen (pesulauta, triangeli) / Tommi Tenkula (basso, taustalaulu) / Janne Salo (rummut, lyömäsoittimet)
Crawfish

(teksti: Harri Järvinen)


Tarjolla musiikkia myös kotiin vietäväksi, sillä paikalla on tuttuun tapaansa FENNICA RECORDSin Erkka Kettunen levyineen!


hosted and updating by Medialukko Oy | web design by Delonet