Lahden Rytmin Ystävät ry
Lahti Blues & Roots RunoRock Tapahtumat
Galleria Kuvat Vieraskirja
Jäseneksi Linkit Yhteystiedot
Lahti-bändit Lähikuvassa Etusivu

Blues & Roots
Nähdäksesi vanhemmat listauksen, siirry valikosta uusimpaan Blues&Roots tapahtumaan.


 Lahti Blues & Roots 2007 / Klubit (ke 26.- pe 29.9.07)

Yleistä:

Festivaalin järjestäjänä klubi-illat antavat oivan tilaisuuden tarjota juurimusiikkielämyksiä, jotka monipuolistavat ohjelmakokonaisuuttamme ja paikallinen väestö saa edullisia lisävaihtoehtoja. Päädyimme niin Molly Malonesin Janin kuin Teerenpelin Noorankin kanssa kantrityyppiseen ratkaisuun. Torven Jartun kanssa pitäydymme bluestunnelmissa. Kahteen ensimmäiseen tilaisuuteen on vapaa pääsy, viimeisessä kerätään 4 euron kolehti!

Amerikkalaisen country- ja bluegrasskulttuurin juuret löytyvät eurooppalaisten siirtolaisten 1700–1800 -luvuilla uudelle mantereelle mukanaan viemästä kansanmusiikista, josta vuosikymmenten saatossa kehkeytyi Appalakkien vuoristoalueilla oma old-time -perinteensä. 1900 -luvun alussa aineksista syntyi hillbilly, josta kehittyi myöhemmin bluegrass. Kun kyseinen maalaismusiikki alkoi urbanisoitua, tulivat erittäin suosituiksi modernimmat variaatiot, kuten country & western sekä 50 -luvulla kukoistanut rock n’roll. 60 -luvun lopussa nousi esille pitkätukkaisten hippinuorukaisten esittämänä uusi väännös, country-rock. Perinteikkäiden lähtökohtiensa ohella kantrityylin rikkaus onkin ollut ajan hermoilla eläminen. Mutta puhuttaessa kuumimmasta USA:n listakantrista, jälkimmäinen voi olla myös kirosana; nykykantrin valtavirta on hävyttömän usein tylsää. Siksikö kantri on pohjolassa aliarvostettua ja useille musiikinystävillekin melko vierasta? Viime vuosina kantri- ja rivitanssiharrastuksien lisääntynyt suosio on tuonut ohessa myös musalle näkyvyyttä ja uusia ystäviä! Hieno homma!

Meillä pienessä maassa perusasiat ovat erilailla kuin Jenkeissä, sillä kantrityylit lukeutuvat marginaaliosastoon, eikä ”bisneksessä” liiku isoja rahoja; tyyliin hurahtaneet soittajat tekevät hommaansa enemmänkin sydämellä ja rakkaudesta monivivahteista kulttuuria arvostaen, omaa pohjoista näkemystään ammentaen. Muutaman vuoden sisällä on ilmaantunut mukavasti uusia, nuoria kykyjä ja kokoonpanoja melko harvalukuisten taitajiemme rinnalle. On oikeastaan aika kivaa olla suomalainen!

Perusarvot ovat toki kohdillaan kaikissa Blues & Roots -klubeissa, jossa mielenkiintoiset, eri alagenreihin kuuluvat bändit edustavat mitä parasta perinnettä ja nykyisyyttä tiukasti omilla ehdoillaan!

Tulkaapa ihmeessä poikkeamaan ja tutustumaan!


t. Hara Järvinen.



 Mappets kotisivutwww.myspace.com/mappets 

ke 26.9. Molly Malone's Irish Bar (vapaa pääsy)

MappetsKesäkuun alussa työkaverini ”Hilppa” pyysi minua mukaansa Ruotsinpyhtään Bluegrass-festivaalille. Siitä kehkeytyi mahtava reissu. Oli mainio, kesäinen hellesää ja mikä parasta, tapahtumassa kovat esiintyjät esimerkkeinä Sillanpäiden Band ’O, Sussi Syren & The Groundbreakers sekä ”Lännen-Jukka” Karjalainen. Meikäläiselle ennestään tuntematon, pääkonsertissa soittanut Mappe & The Mappets teki meihin molempiin niin yllättävän kovan vaikutuksen, ettei auttanut muu kuin käydä lunastamassa pääsyliput iltakonserttiin, jotta näkisimme kvartetin uudestaan. Bändi vakuutti toistamiseen johtaen tähän Blues & Roots -keikkaan!

Marjo “Mappe” Saukkosen luotsaama Mappets on melko tuore tulokas. Se perustettiin alkujaan vain yhden keikan ympärille helmikuussa 2006, kun Mappe oli kutsuttu laulamaan ”Voi Veljet” -konserttiin. Nelikon ensitreeneissä vallinnut yhteishenki ja musiikillinen potentiaali ruokkivat jatkamaan oikeaksi bändiksi. Kimpi Huisman ja Michael Öhman ovat tuttuja Mapen kanssa bluegrass -kuvioista. Ryhmän ammattimuusikko, basisti Markus Raivio, on musiikin monitoimimies, joka vaikuttaa mm. rumpalina Freud, Marx, Engels & Jungissa.

Mappets-yhtyeellä on monta vahvuutta! Mappe Saukkonen on ensinäkin loistava, maailmanluokan lauluntekijä; eipä ihme, että yhtye panostaakin oman materiaalinsa esittämiseen. Toiseksi, koko ryhmä on laulullisesti poikkeuksellisen vahva. Kolmanneksi, bändin tyylitajuinen kokonaisnäkemys sekä sovitukset ovat hienovaraisia, kulloinkin esitettävän kappaleen -hengen ymmärtäviä, mikä oivalletaan eri instrumentein myös hyödyntää. Hitto, kun musiikkia on joskus vaikea kuvailla! Kokonaisuus on ehkä helpommin ymmärrettävissä, jos olet tutustunut Rhonda Vincentin mainioon albumiin ”A Dream Come True” tai varhaiseen Allison Krauss -tuotantoon. Tyylillisesti liikutaan samoilla vesillä, laadusta yhtään tinkimättä, mutta omaan näkemykseen luottaen! Tulkaapa itse testaamaan ja tutustumaan!

Marjo ”Mappe” Saukkonen - laulu, kitara, banjo, tinapilli / Kimpi Huisman - laulu, kitara /
Michael Öhman - viulu, mandoliini, laulu / Markus Raivio - basso, laulu

(teksti: Hara Järvinen. / kuva: Esa Pasanen)


The Yodel Boys www.babyboyvarhama.com / www.marhohaavisto.com

to 27.09 Teerenpeli (vapaa pääsy)

The Yodel BoysKun eräs tuttavani oli kuullut, että Baby Boy Varhamalla ja Marko Haavistolla on yhteinen, kantrihenkinen bändihanke, hän ihmetteli asiaa: ”Mitä! Eikös Baby Boy ole se paikallinen bluesmies ja Marko laula lähinnä iskelmää?”  Vastasin hänelle, ettei asia näin yksitotinen ole! ”Näillä kaveruksilla on paljon yhteistä musiikillista kosketuspintaa, mm. rakkaus Hank Williamsiin ja vanhaan rock and rolliin. Markohan on hurahtanut kantrimusaan vuosia sitten, ja se on näkynyt että kuulunut miehen tekemisissä. Pari vuotta sitten Rootseillakin esiintynyt Marko Haavisto & The Hanks oli ihan sitä itteään. Mutta se on kyllä totta, vaikka juurimusiikin monitaiturista puhutaankin, että Varhaman Pena on vasta julkisesti äskettäin tullut ulos kaapista!”.

The Yodel Boys syntyi viime syksynä Pentti Varhaman ja Marko Haaviston kulmakunnan koulun (Anttilanmäen) pelastamiseksi tehdystä hyväntekeväisyyskeikasta. Miesten henkilö- ja musiikkikemiat loksahtivat vaivattomasti kohdilleen ja bändi jäi elämään. The Yodel Boys ei esitä kummankaan omaa materiaalia, vaan veivaa akustisella otteella yhteisistä kantri-, rock and roll- ja blues-suosikeista käsin poimittuja helmiä.

Lauluosuudet Baby Boy Varhama ja Marko Haavisto jakavat puoliksi; kuultavissa on komeaa stemmalaulantaa ja lisukkeeksi hiukan herrojen rakastamaa jodlaamista. Ryhmän toisena kitaristina toimii lahtelaislähtöinen, nykyään Jyväskylässä vaikuttava muusikko Antti Parviainen ja rumpalina Lahti-kaupungin ylpeys, lyömäsoitinnero Lari Hermanni Lius. Tervetuloa!

The Yodel Boys The Yodel Boys

Baby Boy Varhama - laulu, kitara / Marko Haavisto - laulu, basso / Antti Parviainen - kitara / Lari Lius - rummut

(teksti: Hara Järvinen / kuvat: Ville Kujala)


jamit housebändinä Swamp Boogie www.willieandthewolves.net/swamp

pe 28.09. Torvi (liput 4 €)

Swamp BoogiePappaenerginen PunkbluesTrio, Swamp Boogie, luottaa klassisten bluesukkojen kuten Howlin’ Wolfin, Slim Harpon ja Joe Hill Louisin -materiaaliin eikä livetilanteessa käsittääkseni laske tahteja eikä mittaile klubitakin hihoja. Trion taiteellinen johtaja on legendaarinen laulaja/harpisti Hessu Heinonen, joka lisäksi tunnetaan yhden maamme pitkäikäisimmän bluestapahtuman, Jyväskylä Blues Liven puuhamiehenä. Swamp Boogie esittää deltabluesiaan omintakeisella, tinkimättömällä otteella! Bändin kitaristina toimii lahjakas Jaska Prepula ja rumpuja takoo tunnollisesti Make Lajunen. Jälkimmäiset operoivat myös Willie & The Wolves - kokoonpanossa. Levyltä ”Blues live – 25 years” saa oivan käsityksen niin Swamp Boogien kuin Wolvesinkin potentiaalista. Juhlakoosteessa esitellään muitakin Jyväskylän alueen bluesosaajia, esimerkiksi meille lahtelaisille varsin tutun laulaja/kitaristin J(ouni) Leinon nyt keskisuomalaisen Bluestroyers -yhtyeen kera.

Mitä hittoa on punkblues? Katsotaanpa, onnistunko muutamalla sanalla valaisemaan asiaa. Mississippiläinen levymerkki Fat Possum aloitti vuonna 1992 julkaisten silloittelematonta, paikallista bluesia sisältäviä levyjään. Niissä kuultiin melko rujoa meininkiä ilman bassoa usein laulun, sähkökitaran ja rumpujen paukutuksen kera. Käsittääkseni autenttisemmaksi on nykymaailmassa mahdoton päästä, mikäli vertailukohtana pidetään vanhaa ”jukejoint -kulttuuria”, jossa primitiivinen soitto ”irrotti” väkijuomien kera aikalaisten mielet arjen helvetistä tuoden hetkeksi lohtua hauskanpidon merkeissä. Tyyli sai kriitikoilta etuliitteekseen ”punk”, mutta kyse oli alkujaan vain Mississipin kukkuloiden urbanisoituneesta, sähköisestä maalaisbluesista (”Country Hill Bluesista”), jota Fat Possumilla älyttiin äänittää ja julkaista juuri siten kuin sitä paikallisissa kapakoissa vieläkin kuultiin. Useat lafkan kiinnityksistä olivat legendaarisia, muualla unholaan painuneita bluesveteraaneja kuten T-Model Ford, R.L. Burnside ja Junior Kimbrough, jotka tällä ”päivitetyllä ilmaisullaan” ovat innoittaneet lukuisia nuorempia artisteja, esimerkkinä White Stripes, North Mississippi Allstars ja Jon Spencer Blues Explotion. Elämänmakuinen ja hikeätihkuva blues on saanut ystäviä alanharrastajien lisäksi nimenomaan rockpuolen ihmisistä. Suuntaus ei ole noussut bluespuristien ykkösjutuksi, mutta mitäs siitä. 

Jyväskylästä löytyy meidän oma ”Fat Possum-pappa”, syksyllä kuusikymmentäkolme vuotta täyttävä Hessu Heinonen! Bluestyylin muita kotimaisia taitajia ovat mm. Cosmo Jones Beat Machine, Black River Bluesman ja Raulamon Jussin luotsaama duo, Jo’ Buddy & Down Home King III. Heinosen Hessu on soittanut omintakeista bluesiaan Jyvässeudun kuppiloissa yli 40 vuotta samalla intensiivisyydellä, jolla hänen kollegansa viihdyttivät Eteläisiä juoppoja Mississipissä. Totta tai ei – sillä hyvät tarinat ovat aina kuuluneet bluesiin – muutama vuosi sitten Keski-Suomessa puuhattiin Jazz -tapahtumaa ja järjestäjille tuli paha ongelma. Näet yksi festarin klubimesta oli tunnettu lähinnä siitä, kuinka monta raatoa sieltä vuosittain raahataan koivet oienneina ulos. Löytyi vain yksi ratkaisu: BluesHessu.

Perjantai-illan bändisettien väliin toivomme soittotaitoisten asiakkaiden jamiosuuksia. Paikalle on rahdattu tätä ajatellen ainakin bassokalustoa ja kitarastyrkkari. Omien instrumenttien, lähinnä kitaroiden mukanaan tuominen olisi toivottavaa. Eikös pidetä Suomen Chicagossa kunnon jukejoint-ilta - ravintola Torvi ja housebändi tarjoavat oivalliset olosuhteet - vaikka tupakit täytyy käydä ulkona vetämässä?! Tervetuloa bailaamaan, kuuntelemaan ja jammailemaan!

Hessu Heinonen - laulu, huuliharppu / Jaska Prepula - kitara / Make Lajunen - rummut
Swamp Boogie

(teksti: Hara Järvinen)


hosted and updating by Medialukko Oy | web design by Delonet