Lahden Rytmin Ystävät ry
Lahti Blues & Roots RunoRock Tapahtumat
Galleria Kuvat Vieraskirja
Jäseneksi Linkit Yhteystiedot
Lahti-bändit Lähikuvassa Etusivu

Blues & Roots
Nähdäksesi vanhemmat listauksen, siirry valikosta uusimpaan Blues&Roots tapahtumaan.


 Lahti Blues & Roots 2007 / Pääkonsertti

Alex Park Hotel (Rauhankatu 14, Lahti) lauantai 29.9.2007 (klo 19.00 - )Pepe Ahlqvist www.pepeahlqvist.com / www.myspace.com/pepeahlqvist


Pepe AhlqvistVillähteen Haravakylällä sijaitsevassa lapsuudenkodissa alkanut innostus bluesilmaisuun on poikinut melkoisen uran Pepe Ahlqvistille. Miestä voi hyvällä omatunnolla kutsua Suomi-bluesin Grand Old Maniksi, joka on sitkeällä keikkailullaan ja tinkimättömällä asenteellaan tehnyt bluesin ilosanomaa tunnetuksi ympäri Suomea. Pepe Ahlqvistin diskografia on vaikuttava yli kahdellakymmenellä äänitteellä. Lukumäärään voisi lisätä vielä erilaisia kokoelmia sekä vierailuja eri artistien levyillä. Pepe on esiintynyt useita kertoja ulkomailla ja päässyt soittamaan legendaaristen bluesartistien kanssa. Viisikymmentä vuotta viime kesänä täyttänyt muusikko on pitkäjännitteisellä, kovalla työllään pystynyt elättämään itsensä esittäen lähinnä vain rakastamaansa marginaalimusiikkia. Tässäkin mielessä Ahlqvistin esimerkki on rohkaissut monia eri-ikäisiä juurigenren soittajia pyrkimään pelkäämättä eteenpäin.

Pintavika ja Charlies olivat ne bändit, joista nuorukaisen orastava ura 70-luvulla lähti nousuun. Vuosikymmenen puolivälissä perustettu bluesbändi, Chicago Overcoat, räjäytti potin. Siinä vaikuttivat Pepen lisäksi kitaristi Jaska Heinonen, rumpali Roope Rossi ja basisti Risto Pesonen. Bändi pääsi tekemään kaksi pitkäsoittoa legendaariselle Love Recordsille. Kokoonpanoon olivat liittyneet mukaan myös Maatalan Lasse ja Kakon Timppa. Chicago Overcoat hyytyi 80 -luvulle tultaessa. Sitä seurasi lyhytaikainen, mutta mainio Pity the Fools. Useiden eri Pepe Ahlqvist Band -kokoonpanojen jälkeen, 80-luvun puolivälin aikoihin, Ahlqvist muutti Helsinkiin jatkaen nyt täysipäiväisesti muusikkona. Alkoi yhteistyö Matti Oilingin kanssa. Ensimmäinen oma kokoonpano oli The Sunset Boulevard ja kohta perään pitkäaikainen H.A.R.P., jonka hitti ”Back To The River” on keikkaohjelmistossa usein vieläkin mukana. Pepe tunnettiin näihin aikoihin yleisesti laulajana ja bluesharpistina, mutta The Rolling Thumbleweed -yhtyeen keulahahmona hän palasi taas kitaraan; soittimeen, jota oli teini-ikäisestä lähtien harrastanut. Nykyään Pepe Ahlqvist operoi soolouralla esiintyen lähinnä duolla tai vierailijana eri bändien kanssa. Tänä kesänä Ahlqvist kiertää SF-Bluesin riveissä ja superkokoonpanon uusin cd ”Man – Be Careful” on kaupoissa. Vuosi sitten ilmestyi UMO Jazz Orchestran kanssa tehty ”Mister Blues” (Bluelight Records).

Lahden Jazz-torilla Pepe Ahlqvist nähtiin Matti Oilingin kuten myös Sf-Bluesin yhteydessä, mutta Alex Parkissa mies esiintyy yksin, soolona, ilman soittokumppaneita. Tarjolla on festivaaleilla toistaiseksi harvemmin kuultua Grizzly-merkkistä bluesherkkua. Huom! Tapahtumamme suojelijan akustinen setti käynnistyy jo klo 20.00, joten tulethan ajoissa paikalle!

Pepe Ahlqvist

Pepe Ahlqvist - laulu, kitara

Pepe Ahlqvist Pepe Ahlqvist

(teksti: Harri Järvinen)Erja Lyytinen Band www.erjalyytinen.com


Erja LyytinenKolmikymppinen Erja Lyytinen on noussut nopeasti arvostetuksi ja valovoimaiseksi bluestähdeksi, jolla on kysyntää myös ulkomailla. Hänen ensimmäinen kansainvälinen soololevynsä, saksalaiselle Ruf-merkille tehty, Mississipissä levytetty ”Dreamland Blues” on neitokaista bluesimmillaan. Mikä parasta, viime marraskuussa julkaistu levy sai kriitikoilta positiivisen vastaanoton! Se valittiin Kuloniemen Esan isännöimän Bluesministeri-ohjelman yleisöäänestyksessä parhaaksi suomalaiseksi bluesäänitteeksi vuonna 2006.

Viehättävä ja lahjakas kitaristi/laulaja/lauluntekijä on ehtinyt olla monessa mukana; albumi ”The Pilgrimage – From Mississippi To Memphis” yhdessä englantilaisten Ian Parkerin ja Aunsley Listerin kanssa, kuten myös Blues Caravan -yhteiskiertue Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kolme levyä on tullut kotimaisen Bluelight Recordsin toimesta: ”Attention!” (2002), ”Wildflower” (2003) ja ”It’s A Blessing” (2005).

Erja kuului Pepe Ahlqvistin ja Heikki Silvennoisen rinnalla SF-Bluesin kesäkiertueeseen vuonna 2004, mutta oli jo noussut parrasvaloihin ja musiikkiväen tietoisuuteen Dave’s Special -yhtyeen solistina ja soolokitaristina. Yhteistyö kitaristi Davide Florenon kanssa on jatkunut näihin päiviin asti. Lyytinen on kotoisin Kuopiosta, musikaalisen perheen lapsi, jonka instrumentti viulu vaihtui sähkökitaraan. ”Blues sattuu oikealla tavalla sisuksiin”, Erja kertoo. ”Olen koko ikäni kuullut erilaista musiikkia, mutta ensimmäiset siniset sävelet koskettivat mua ihan uudella tavalla. Siinä musassa on niin intensiivinen ja emotionaalinen lataus, joka lumoaa ja tempaisee mut mukaansa”.

Erja Lyytisen musiikillinen ilmaisu on sisältänyt alusta alkaen bluesin lisäksi aineksia mm. rhythm & bluesista, jazzista ja kantrista. Häntä on verrattu ajoittain musiikillisesti ja ehkäpä juuri reilun slide-putken käytön takia amerikkalaiseen kollegaansa, Bonnie Raittiin. Kunniakas vertailukohde, mutta toki Lyytinen on omaa tietään kulkeva muusikko, joka on antanut bonuksena Suomen pieneen, miesvaltaiseen bluesgenreen sen kipeästi kaipaamaa naisenergiaa. Hän on onnistunut loistavana kitarankäsittelijänä ja luontevana live-esiintyjänä tuomaan bluesin pariin kosolti uutta kuulijakuntaa.

Tämän vuoden Rauma Blues -tapahtuman pääkonsertissa Erja Lyytinen Band otti yleisön miten tahtoi ja paikalla olleet lähes villiintyivät. Eipä ihme, sillä lavalla oli soitannollisesti erittäin kova kvartetti, jolla tiukka ohjelmisto ja luonteva, yleisön huomioiva esiintyminen. Lokakuussa, Lahti-keikan jälkeen, Erja Lyytinen bändeineen suuntaa taas Eurooppaan. Hienoa, kun suomalainen musiikki on alkanut saada maailmalla ansaitsemaansa arvostusta!


Erja Lyytinen Erja Lyytinen

Erja Lyytinen - laulu, kitara, slide / Davide Floreno - kitarat / Iiro Kautto - basso / Rami Eskelinen - rummut - Davidelle - laulu

Erja Lyytinen Erja LyytinenErja Lyytinen

(teksti: Harri Järvinen, kuva: Jouko Hukkanen)Jaakko Heinonen Band www.myspace.com/jaakkoheinonenband


Jaakko Heinonen BandJaakko Heinonen Band on ollut usean bluesharrastajan mielenkiinnon kohteena perustamisestaan lähtien. Bändin isähahmo on lahtelainen Jaakko Heinonen – tyylitajuinen blueskitaristi – mies joka opittiin tuntemaan Chicago Overcoatin, Pity The Foolsin ja Leinon Jompan kansainvälisesti arvostetun Blues Guys -yhtyeen soolokitaristina. Vaatimaton, iältään yli viisikymppinen Heinonen on Euroopan kovimpia blueskepittäjiä, jolle vuosien varrella ja sukupolvien vaihtuessa on ”siunaantunut” ympäri Pohjoismaita uusia, eri-ikäisiä, oppipoikia ja -tyttöjä. Jaska on innoittanut useita, nykyään omalla tahollaan arvostettuja bluessoittajia, kuten Blues & Rootsissa 2005 vieraillutta Loppelan Mattia (Bluestone). Loppelan mukaan: ”Heinonen on kitaristina tärkeimpiä vaikuttajiani ja suuri henkilökohtaisen arvostukseni kohde, jota on vaikea näin sanoin ylistää edes riittävästi!” Heinosen skandinaavisiin faneihin lukeutuu mm. Ruotsin blueskuningas Sven Zetterberg.

Jaakko Heinonen Band soittaa modernia Chicago-bluesia; paljon Jaskan omia ja joitakin harkiten valittuja lainasäveliä. Kvartetissa komppikitaraa soittaa Jonne Kulluvaara Blues Guyseista ja Kartano-duosta, bassoa Juha ”Käpy” Parviainen (mm. Tortilla Flat, The Siberian Blues Huskies) sekä rumpuja lahtelaislähtöinen, monissa liemissä uitettu ”Tapo” Leppänen (mm. T. Leino Blues Group). Tiukka, all-stars -tyyppinen miehistö takaa vankan soittopohjan Jaakon keskittyessä lauluun ja kitarointiin. Vaikka bändi onkin olemassaolonsa aikana tehnyt valikoidusti vain muutamia keikkoja joissakin pienehköissä bluestapahtumissa, on arvostettu ruotsalainen Jefferson-lehti nimennyt heidät viime joulukuussa kuukauden bluesyhtyeekseen. Kokoonpanoa ei ole tositilanteessa nähty edes perustajajäsenensä kotikaupungissa, mutta nyt se vihdoin tapahtuu! 

Jaakko Heinonen

Jaakko Heinonen - laulu, kitara / Jonne Kulluvaara - kitara / Käpy Parviainen - basso / Tapio Leppänen - rummut 

(teksti: Harri Järvinen)Bluesology www.bluesology.net


BluesologyEnsi vuonna kymmenenvuotista taivaltaan juhlistava Bluesology on harvoja, isoja West Coast -tyylin orkestereita Suomessa. Musiikillisina innoittajia toimivat mm. Rod Piazza ja William Clarke.

Länsirannikonbluesiin panostava Bluesology erottuu positiivisesti kotimaan muusta skenestä tiukan, ammattimaisen otteensa, torvisektion ja lahjakkaiden soittajiensa ansiosta. Varsinkin Olli Ontrosen tunteikas huuliharpunsoitto vetää pesäeron perinteiseen kitarapainotteiseen blueskvartettiin. Bluesology on äänittänyt tähän mennessä kaksi pitkäsoittoa (”Too Much” ja ”Red House Roll”), jotka ovat lähes kokonaan omaa tuotantoa. Vaikka juurimusiikista onkin kyse, yhtye haluaa omalla tavallaan uudistaa bluesgenreä uusin ideoin ja sovituksin.

Sekstetin keulahahmo Olli Ontrosen mukaan ”näitä hommia tehdään sydämellä eikä niinkään maallisten asioiden perässä. Vaikka vanhat jutut ovat tärkeitä, koen että tämänkin musiikin täytyy mennä eteenpäin. Ja eteenpäin ei pääse ikinä jos kelaa vain vuosikymmeniä vanhoja bluesklassikoita. Kaikki kunnia edesmenneille legendoille, sillä ilman heitä tässä ei oltaisi” – toteaa Ontronen.

Kokkolassa vuonna 1998 perustettu Bluesology lähti paikallisten koulupoikien innostuksesta bluesmusiikkiin. Soittajisto opiskeli lukionkäyntinsä ohella Keski-Pohjanmaan konservatoriossa. Kyseinen musiikkikoulu tarjosi heille harjoittelutilat ja soittimet, joita kaikilla ei vielä tuolloin ollut. Säännöllinen harjoittelu ajoi bluesmiehenalut kohti keikkoja; niitä on sittemmin kertynyt huomattava määrä. Kysyntää on riittänyt ulkomaille asti, mm. Norjaan ja Ruotsiin. Erityisesti Ontronen on saanut kansainvälistä soittokokemusta ulkomaanretkillään mm. Otis Grandin, Phil Guyn, Mick Taylorin ja Bobby Parkerin kanssa. Tämä näkyy nuorukaisten tinkimättömässä asenteessa.


Bluesology

Olli Ontronen - laulu, huuliharppu / Tuomas Laajoki - kitara / Rauli Suuronen - basso / Timo Tikkamäki - rummut / Tuomas Kurki - pasuuna / Olli Pelto-Aho - tenorisaksofoni

Bluesology Bluesology

(teksti: Harri Järvinen)Cat Lee & Co. www.catleeco.com / www.myspace.com/catleeco


Cat Lee & CoVuonna 2004 perustettu helsinkiläinen Cat Lee & Co. on akustinen, roots-musiikkia soittava bändi, joka yhdistelee käsittämättömän luontevasti mm. blues-, jazz-, country- ja westernswing aineksia. Keikkatilanteessa bonuksena nähdään vahvasti ulospäin suuntautunut esiintyminen, jossa riittää meininkiä ja ihmettelemistä! Musiikillisesti Cat Lee & Co.n tarjoama juurihoito näyttää kelpaavan yhtä mainiosti bluegrass-festivaaleille kuin bluestapahtumiinkin. Heidän mainio debyyttialbuminsa ”Moon Follows” näki päivänvalon marraskuussa 2006. Sitä ennen ilmestyneeltä cd-singleltä ”Fat Catfish Blues” / ”Blues for a Friend” sai esimakua jo tulevasta.

Kaunisääninen Miss Cat Lee (Katri Somerjoki) on tyylitajuinen solisti sekä vauhdikas lavaesiintyjä. Musikaalinen neito tuli 90 -luvulla tunnetuksi tanssi/pop -henkisessä, Mascara -nimisessä lauluyhtyeessä, mutta sittemmin hän menetti sydämensä perinnerikkaalle juurimusiikille. Mainitsenpa tässä poikkeuksellisesti Katrin perhetaustoista kiinnostavan seikan; musiikkitoimittajana työskennellyt, edesmennyt Kari-isä oli Rauli ”Badding” Somerjoen veli.

Kontrabasisti Timo Tuppurainen on suorittanut musiikkiopintojaan Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa sekä Sibelius-Akatemiassa. Mies on soittanut mm. Lenni Kalle-Taipaleen Triossa, U-Street All Starsissa sekä Pipokassa ja on tahollaan arvostettu ja kysytty ammattilainen.
Kitarataituri Stefanos Hirvonen on Blues Affection -yhtyeen perustajajäsen. Tällä kertaa vain virvelin ja symbaalin kanssa operoiva Honey Aaltonen on Tortilla Flatin alkuperäisjäsen. Kyseistä kaveria on kuultu useiden eri bändin riveissä: mm. Downhome Boys ja U-Bayou. Kaksikko Hirvonen-Aaltonen on toiminut ennenkin yhdessä. Yhteistyön hedelmiä on nähty myös Blues & Rootseilla: Big Bertha & The Bulldozers (Molly Malone’s ’00) ja Krazy Kats (pääkonsertti ’01). Cat Lee -nelikkoa voisi musiikillisessa mielessä luonnehtia jalostuneeksi versioksi jälkimmäisenä mainitsemastani combosta.


Cat Lee & Co


Cat Lee - laulu, huilu / Stefanos Hirvonen - kitara, ukulele / Timo Tuppurainen - kontrabasso / Honey Aaltonen - perkussiot

Cat Lee & Co Cat Lee & Co

(teksti: Harri Järvinen / tummapohjainen kuva: Esa Pasanen / muut: Mappe)Honky Tonk Men www.honkytonkmen.com


Honky Tonk MenTamperelaisen Masa Orpanan kokoama Honky Tonk Men operoi antaumuksella mustan rhythm & blues -musan parissa unohtamatta varhaista rock’n’rollia. Ohjelmisto koostuu yhteen omasta materiaalista ja huolella valituista klassikoista, joista osa on laulettua, osa saksofoni-instrumentaaleja. Masa Orpanan oma soololevy, saksofonivetoinen instrumentaalikiekko ”Honky Tonk Men” ilmestyi pari vuotta sitten. Keikkakokoonpanoa kasatessaan sai Masa idean pyytää mukaansa parille keikalle solistiksi lahtelaista Ismo Haavistoa ja kun heidän soittokemiansa toimi suorastaan loistavasti, vakiintui nykyinen kokoonpano.

Masa Orpana on arvostettu, kovatason saksofonisti, joka on 33 -vuotiaaksi kundiksi ehtinyt olla monissa mielenkiintoisissa projekteissa mukana: esim. One O’Clock Humph, Groovy Eyes, Jazzgangsters, Olmarin Unioni ja Anssi Tikanmäen Filmiorkesteri. Jussi ”Jo’ Buddy” Raulamo kommentoi soittokumppaniaan: ”Hiton hieno puhaltaja. Joustava luottosoittaja, aina fiiliksellä… Tarvittaessa soittaa prikulleen niin kuin sanotaan”. Vastaavasti Orpana kertoo: ”Raulamon luotsaamat One O’Clock Humph ja Groovy Eyes olivat mulle nuorelle kaverille varsinkin r&b-soittajana ne todelliset oppikoulut. Arvostan Jussin asennetta. Hän on mulle tärkeä innoittaja”.

Ismo Haavisto on aktiivinen musiikin monitoimimies, joka tekee keikkoja myös omalla Ismo Haavisto bändillään, Bottlenecks -duolla, soolona, B.B. Varhaman Jinxin sekä veljensä Markon luotsaaman Hanksien riveissä. Vakituinen Honky Tonk Men -rumpali, tamperelainen Juppo Paavola, on tuttu mies mm. Groovy Eyes, Wiley Cousins, Hanhiniemen Perunateatteri ja The Body -yhteyksistään, mutta Lahdessa häntä tuuraa Mikko Järvinen (Groovy Eyes, Olmarin Unioni ja Ismo Haavisto Band). Basisti Ville Vallila on omalla tahollaan vaikuttanut useissa eri Tampereen alueen bändeissä.


Masa Orpana - saksofoni, kitara / Ismo Haavisto - laulu, kitara, huuliharppu /  Ville Vallila - basso / Mikko Järvinen - rummut

Honky Tonk Men

(teksti: Harri Järvinen, Masan kuva: Tapani Nero)


Tarjolla on myös musiikkia vietäväksi kotiin, sillä Alex Parkin yläsalissa on Fennica Recordsin myyntipöytä!

Levyvinkkejä (artistiemme äänitteiden ohella):

Blues News Is ComingOletko tutustunut Blues News -lehden vuosi sitten julkaisemaan monipuoliseen kokoelmalevyyn ”Blues News Is Coming… Anthology of Contemporary Finnish Blues?  Se on 22 biisin kooste aiemmin julkaisemattomia, melko tuoreita äänitteitä, ihastuttavalla tavalla marginaalimusiikin taitureitamme esittelevä kokonaisuus! Mukana on vuosien varrella Blues & Rootseissakin kuultuja ja nähtyjä bändejä sekä artisteja, mm. Erja Lyytinen, Cat Lee & Co., Pepe Ahlqvist Duo, Ismo Haavisto Band, Baby Boy Varhama, Groovy Eyes, Bluestone, Jussi Syren & The Groundbreakers ja Crawfish Kings.

Jos et ole, levy kannattaa hankkia esim. Blues Newsin -lehden kautta, Fennica Recordsilta, Lahden Misirlou -divarista tai vaikkapa lainata Lahden kaupungin kirjastosta!PuistobluesOivallinen tapa tutustua suomalaiseen bluestarjontaan on tuliterä Puistobluesin 30 -vuotisjuhlalevy ”Puistoblues - Aged And Mellow”. Sille on huolella valittu eri bluesesityksiä vuosien varrelta.

Esiintyjälista sisältää, muutamia mainitakseni: Chicago Overcoat, J. Leino & The Blues Guys, Dr. Helander & His Medicine Men, Rock’n’Roll Band, Albert Järvinen, Erja Lyytinen…SavonsolmuTai miten olisi tuore 10 -vuotisjuhlalevy Savonsolmu Beach & Blues Party -tapahtuman kunniaksi. Vahvasti kotimaista bluesia esittelevä levy tarjoaa näytteitä mm. Pepe Ahlqvistin, Super Blues Bandin, T. Leinon, Riverdale Bluesbandin, Groovy Eyesin ja Tap Jelly Blues Bandin äänitteiltä.

Näitä juhlakokoelmia voin sydämellisesti suositella varsinkin bluesiin tutustumisretkensä aloittaville. Mainio ja edullinen reitti hankkia vähän ”raapaisupintaa” maassamme toimiviin bluestaitajiin. Ainakaan minä en malta olla ilman näitä laadukkaita levyjä, vaikka päällekkäisyyttä hyllystäni löytyykin. Suosittelemme!


hosted and updating by Medialukko Oy | web design by Delonet