Lahden Rytmin Ystävät ry
Lahti Blues & Roots RunoRock Tapahtumat
Galleria Kuvat Vieraskirja
Jäseneksi Linkit Yhteystiedot
Lahti-bändit Lähikuvassa Etusivu

Blues & Roots
Nähdäksesi vanhemmat listauksen, siirry valikosta uusimpaan Blues&Roots tapahtumaan.


 Lahti Blues & Roots 2008 / Klubit (ke 24. - pe 26.9.)

Yleistä:

Klubi-iltojen anti on suunniteltu tuomaan ohjelmakokonaisuuteen lisäsävytyksiä sekä yleisölle edullisia vaihtoehtoja. Päädyimme Molly Malonesin Janin kanssa Mississipin Hill Country blues -tyyppiseen iltaan ja Teerenpelissä Nooran kanssa vastaavasti rock’n’rolliin. Torvessa pitäydymme Jartun hyväksynnällä bluestunnelmissa; housebändin lisäksi toivottavasti kuullaan runsain määrin erilaisia jamisessioita. Livesoitot käynnistyvät ravintoloissa hyvissä ajoin (n. klo 22.00 – 22.30)! Kaksi ensimmäistä tilaisuutta toimii yleisölle ilman erillistä maksua, viimeisessä kerätään 4 euron pääsymaksu.

Eri alagenreihin kuuluvat kiinnitykset L.R. Phoenix & Mr. Mo’ Hell, Mr. Breathless with Marko Haavisto Trio ja Eddie And The Bluetunes ovat mielenkiintoisia bändejä. Tässä alla vähän tarkemmin, mistä on kyse…
Tulkaapa pistäytymään ja nautiskelemaan!

terv. Hara Järvinen / RyRyn hallitusL.R. Phoenix & Mr. Mo’ Hell

www.myspace.com/lrphoenix / quackhousemedia.net/members/4/

ke 24.09 Molly Malone’s Irish Bar (vapaa pääsy)

L.R. PhoenixL.R. Phoenix on kotoisin Crawleystä, Etelä-Englannista. Kitaransoiton alkuinnoittajana toimi Metallican James Hetfield. Heavy oli se juttu silloin 17 -vuotiaalle nuorukaiselle ja ensimmäiset bänditouhut saivat alkunsa. Varttumisen myötä tulivat messiin koppakitarat ja akustinen musa, mm. Neil Young diggailu.

Nykyään joensuulaistunut 35-vuotias britti saapui Suomeen viisi vuotta sitten. Hän tutustui lyömäsoittaja Mika Vauhkoseen (Mr. Mo’ Hell), jonka kanssa on touhunnut erilaisia musiikkijuttuja. Varsinaisena bluesdiggarina Leigh Phoenix ei itseään pidä, mutta asiat muuttuivat, kun mies tutustui R.L. Burnsiden, Fred McDowellin ja Junior Kimbroughin musiikkiin. Nämä koskettivat miehen sisintä ihan eri tavoin kuin mikään muu aiemmin kuultu.

L.R. Phoenixin ensimmäinen Ep -levy oli nimeltään ”Black Cat Bone”. Tallenteella mies operoi yksin akustisesti Mississippi Hill Countryn tyyppistä bluesiaan. Heti perään ilmestyi sähköinen, tyylipuhdas omakustanne ”The Hypnotic Songs Of The Forgotten Dead”(’07), jolla homma on täysin hanskassa. Mukana on tuttu rumpali Vauhkonen (mutta nykyinen duo-nimi L.R. Phoenix & Mr. Mo’ Hell vakiintui vasta vähän myöhemmin). Levytys on studioympäristössä äänitetty 100% livenä ja antaa Molly Malonesin keikalta odottaa paljon!
 
Mississippi Hill Country blues on Mississipin kukkuloilla kaupunkilaistunutta ja sähköistettyä maalaisbluesia. Tyylille on ominaista pelkistetyt sähkökitara/rummut kokoonpanot ilman basisteja. Kyseessä on paikallisissa kuppiloissa livenä kuultua, aitoa ja hienostelematonta rytmimusiikkia, joka on sittemmin levytysten kautta innostanut lukemattomia nuorempia artisteja, kuten vaikkapa jenkkiläisiä North Mississippi Allstarsia ja White Stripesia. Kovia taitureita Suomessa L.R. Phoenixin ohella on mm. Black River Bluesman And The Croaking Lizard. Jussi ”Jo’ Buddy” Raulamon nykyisissä tekemisistä löytyy Hill Country meininkiä, kuten myös Swamp Boogie -mies Hessu Heinosen…

Mielenkiintoinen ja tärkeä seikka on oivaltaa, että elämänmakuisella, loppuun asti hiomattomalla meiningillä on bluesin pariin löytynyt kosolti myös uusia ystäviä mm. nuorista ja rockpuolen ihmisistä. Suosittelenkin iltaa bluesväen lisäksi kaikille kunnon rytmimusasta pitäville! Viihtyvyyttä ei vähennä se, että ryppyotsaisuus on ilmeisesti täysin tuntematon käsite aina pilke silmäkulmissaan esiintyville L.R. Phoenixille ja Mr. Mo’ Hellille …

L.R. Phoenix - laulu, kitara / Mr. Mo’ Hell – rummut

L.R. Phoenix

(teksti: Hara Järvinen, kuva: Salla Myllymäki)


Mr. Breathless with Marko Haavisto Trio

www.mrbreathless.com / www.markohaavisto.com

to 25.09 Teerenpeli (vapaa pääsy)

Mr. BreathlessMr. Breathless on pääkaupunkiseudulla 90-luvun alussa perustettu rock’n’roll trio, joka voitti Espoossa järjestetyn bändikatselmuksen v. 1991. Ensilevytys oli Ep-mittainen”Jumpin’ For Joy”, joka sai päivänvalonsa pari vuotta myöhemmin. Yhdeksänkymmentäluvun puolen välin aikoihin kokoonpano pieneni ilman basistia operoivaksi duoksi; instrumentteina oli laulu/piano ja rummut. Voisin kai kärjistäen sanoa, että näistä ajoista on Mr. Breathless ollut enemmänkin yhtä kuin sen perustajajäsenensä, laulaja/pianisti Marko Julkunen, joka nykyään keikkailee soolona sekä Marko Haavisto Trion että Boogie Healersin kanssa.

Mr. Breathless on onnistunut elättämään itsensä ammattilaisena jo vuosikausia soittamalla vain rock’n’roll -musaa. Käsittääkseni muita, yhtä uskaliaita fanaatikkoja ei taida maastamme löytyä. 36 -vuotiaan kaverin innostus 50 -lukuiseen musaan puhkesi jo varhaisteininä, seitsemänkymmentäluvun lopulla orastavan rock-a-billy reinkarnaation aikoihin. Uudemmista taitajista innoitti Crazy Cavan ja ”originaaleista” rokkareista Jerry Lee Lewis kolisi tosi, tosi kovaa. Kouluaikoina nuorukainen kokeili ja harjoittelikin kitaran-, basson- ja rumpujensoittoa, mutta piano otti sen pidemmän korren.
 
Mr. Breathless Hyvän vastaanoton saanut kakkos-ep ”C’mon” julkaistiin vuonna 1996. Tuottajana toimi legendaarinen Esa Pulliainen. Vuotta myöhemmin yhteistyötä jatkettiin ”Face It” -nimisen pitkäsoiton myötä, jolla vierailijana oli mm. Jorma Kääriäinen. Pulliaisen ja Julkusen yhteistoiminta on jatkunut näihin päiviin asti. Säestämisestä on levytyssessioissa vastannut The Agents vuodesta 1997 lähtien: Esa ja Kaitsu Pulliainen & Heikki Sandrén. Suomen johtavan rokkilafkan (Goofin’ Records) hellässä huomassa ovat ilmestyneet ”Time To Rock”(’99) ja "Ooh Yeah Baby" (’07). Nyt heinäkuun 9. päivä saa julkaisuvuoronsa uunituore kuuden biisin cd-ep ”Mr. Breathless Plays Crazy Cavan”, joka on laulaja/-pianistin kunnianosoitus nuoruusvuosien innoittajilleen. Teerenpelissä levyä on myynnissä heti keikan jälkeen.

 Mr. Breathless on eri keikkapaikkoja aktiivisesti kiertävä artisti, jonka tarjoama amerikkalaisen juurimusiikin sävyttämä rock’n’roll show on vauhdikas kokonaisuus. Muusikko Julkunen on kunnon vanhanajan rock-laulaja ja stara, jonka vahvasti svengaava boogie-woogie laittaa jalkoihin takuuvarmasti vipinää!

Marko Haavisto on musiikin monitoimimies, laulaja/kitaristi/basisti/lauluntekijä, jolta luonnistuu eri tyylisuunnat sujuvasti. Poutahaukat on se kokoonpano, jolla mies leipänsä päälle särvintä hankkii. Haaviston tekemää, iskelmällistä pop/rockmusiikkia esittävä bändinsä on suosittu, radiosoittoonkin kelpuutettu ryhmä. Aki Kaurismäen elokuvassa ”Mies vailla menneisyyttä” mukana oleminen poiki bändille useita ulkomaan esiintymisiä Euroopan lisäksi Japaniin asti. Viime syksynä ilmestynyt ”Hollolasta Teksasiin” on jälleen kova näyttö Lahden pojilta.

Marko Haavisto Trio Marko Haavisto on tehnyt yhä enemmän kappaleita myös muiden artistien levytettäväksi ja esitetäänpä Lahden Pesäkallion kesäteatterissa parhaillaan ”Tukkijoella” -nimistä näytelmää, jonka musiikista suurelta osin mies vastaa. Mikään salaisuus ei ole myöskään se, että hänen tekemisissä on näkynyt aina mieltymys juurimusiikkia kohtaan, eritoten kantria ja rock’n’rollia. Marko on toteuttanut kantria mm. Marko Haavisto & The Hanks ja The Yodel Boys -kokoonpanojen kautta. The Hanksien pitkäsoitto ”Ennemmin tai myöhemmin” kannattaa muuten tsekata, jos ei ole jo tuttu. Rock’n’rollia Haavisto on vastaavasti tuonut esille mm. Gintonesin ja Mr. Breathlessin kanssa.

Mr. Breathlessin säestystehtävästä huolehtiva Marko Haaviston Trio edustaa huikeaa paikallista osaamista. Markohan soittaa tässä bassoa ja vastaa Mr. Breathlessin kanssa lauluosuuksista. Kitaristi Marko Kärkkäinen, rock’n’roll mies henkeen ja vereen, on soittanut naapurimiehensä Haaviston kanssa ennenkin, Gintonesissa. Saario on taas Poutahaukkojen luottokitaristi Devil Virtasen ohella, mutta nyt Jouni nähdään kapulat kourassa rumpupatterin takana.

Teerenpelissä kuullaan Mr. Breathlessin Jerry Lee Lewis -tulkintoja englanniksi ja Marko Haaviston kääntäminä sekä laulamina suomeksi. Luultavasti pari Hank Williamsin biisiäkin settiin eksyy, kuten herra Lewikselläkin on ollut tapana pruukata. Tervetuloa viihtyilemään!

Mr. Breathless - laulu, piano  / Marko Haavisto – basso, laulu / Marko Kärkkäinen - kitara / Jouni Saario – rummut

Mr. Breathless Mr. Breathless Marko Haavisto Marko Haavisto

(teksti: Hara Järvinen)


Eddie And The Bluetunes + jamit

www.kolumbus.fi/eddietunes/eddieindex3.html

pe 26.09. Torvi (liput 4 €)

Eddie And The BluetunesKouvolalainen rytmibluesbändi Eddie And The Bluetunes perustettiin Blues Velvet -yhtyeen raunioille vuonna 2001. Bändillä on hyvä keikkamaine ja säännöllisille esiintymisille jatkuvasti kysyntää. Miehistö on pysynyt perustamisestaan lähtien samana. Ryhmän musiikilliset vaikutteet tulevat laajalti mustanmusiikin kentältä, mutta myös englantilainen 70 -lukuinen pub-rockgenre on jättänyt jälkensä. Keikkatilanteessa Bluetunes on soitannollisesti tanakka yhtye, joka on tehnyt viime vuosina myös yhteiskeikkoja Pepe Ahlqvistin kanssa.

Eddie And The Bluetunesin debyyttilevy ”Dogfood And Nails” (2005) sisältää kundien omatekemiä biisejä (9 kappaleen sävellysvastuun kantaa 12:sta Esa Pajunen), mutta livetilanteissa kuullaan lisäksi monia huolellisesti valittuja lainoja artisteilta kuten J.B. Hutto, Sven Zetterberg, Mickey Jupp, Jody Williams, Al Green, Albert King ja Bobby Blue Bland. Kuten edellä mainituista nimistä on ennakoitavissa, on jami-illassa monipuolinen ja mielenkiintoinen isäntäbändi. Ohjelmistokokonaisuus on sekoitus perinteisiä sinisäveliä, rhythm & bluesia sekä blues-rockia eikä kundit vierasta edes soulvaikutteita.

Eddie And The Bluetunes Kitaristi/laulaja Eddie Pajunen on soittanut lukuisissa Kymenlaakson bändeissä 60 -luvun lopusta lähtien. Valtakunnallisesti tunnetuimpia niistä ovat Session, Haukka ja Harri Marstio Band. Miehen tekstityksiä löytyy mm. albumilta ”Marstio”. Vuosikausia Pajunen on ollut innokas bluesdiggari toimien Finnish Blues Society Kouvolan alaosaston puheenjohtajanakin. Kitaristi/kosketinsoittaja Timo ”T-Bone” Lavi on vaikuttanut Top Rank -yhtyeen alkutaipaleella ollen mukana bändin ensimmäisellä singlellä. Basisti Börje Kosonen on taas soittanut rytmibluesia esim. Oldest But Boldest -yhtyeessä, jossa laulajana ja kitaristina operoi Peer Gynt -mies Tzööts Kettula. Börje opiskelee Oulunkylän konservatoriossa bassonsoittoa. Rumpali Reijo Koponen on aloittanut lyömäsoittajauransa 60 -luvun lopulla. Hän on soittanut myös ammattimuusikkona tanssimusiikkia (kuten Kosonenkin). 80 -luvun alusta lähtien Reijo on vaikuttanut Top Rankissä. Koponen, Pajunen ja Lavi ovat kimpassa soittaneet putkeen eri kokoonpanoissa yli kaksikymmentä vuotta.

Tarjolla on konstailematon, sopivalla tavalla vanhakantainen soittoilta, jossa sinisävelet saavat kyytiä! Tervetuloa!

Esa ”Eddie” Pajunen – laulu, kitara, slide, huuliharppu / Timo Lavi – kitara, laulu / Jorma ”Börje” Kosonen – basso, laulu / Reijo Koponen – rummut, lyömäsoittimet

Eddie And The Bluetunes

(teksti: Hara Järvinen)


Jamit

Joka vuosi on saatu messevät jamisessiot pystyyn. Lavalla on nähty soittajia ja harrastajia niin Lahdesta kuin muualtakin. Toivottavasti näin käy tänäkin vuonna! Eddie And The Bluetunesin instrumentit ovat keikkasettien väliajoilla ”vapaassa” käytössä. Soittotaitoiset jamittelijat ovat lämpimästi tervetulleita paikalle…
 


hosted and updating by Medialukko Oy | web design by Delonet