Lahden Rytmin Ystävät ry
Lahti Blues & Roots RunoRock Tapahtumat
Galleria Kuvat Vieraskirja
Jäseneksi Linkit Yhteystiedot
Lahti-bändit Lähikuvassa Etusivu

 Otto Attila Berger - Haastattelu - 15. lokakuuta, 2009 Lahti. 

Alkuvaihe

Missä olet syntynyt ja milloin?
Wienissä 5. maaliskuuta 1941, nyt paljastui sekin.

Kuinka musiikki ja kitaransoitto saivat alkunsa?  Mitkä olivat innoittajat?
Isäni soitti mandoliinia. Olin katsomassa Bill Haleyn konserttia Wienissä, enkä siihen asti ollut soittanut mitään, mutta seuraavana päivänä menin ostamaan jonkun hirveen Höfner -kitaran, missä oli kielet viisi senttiä korkealla ja mitä oli kauhean vaikea soittaa. Ja sitten Gene Vincent ja Elvis Presley saivat minut matkimaan sooloja. Näin se alkoi periaatteessa, mutta pikku hiljaa siitä siirryin jazzin puolelle. Mutta mä en koskaan ole ollut rokkijutuista pois.  Jazzista olen toki hirveästi tykännyt, koska tykkään improvisoida kaikkia systeemejä, vaikka kyllä rock n’ roll on lähellä sydäntäni.

Kuka tai ketkä olivat opettajat soittimen harjoittelussa ja minkälaisissa bändeissä soitit Itävallassa?
Minulla ei ollut minkäänlaisia opettajia. Mun ensimmäinen tyttöystävä oli mustalaistyttö, joka tuli Unkarista, kun siellä oli vallankumousyritys. Hän soitti viulua tosi hyvin. Ja sen serkku oli paras kaverini. Mun kaverin isä soitti harppulla jazzia sekä balkanilaista kansanmusiikkia, joista olen aina hirveesti tykännyt. Nähtyäni heidän soittavan yhdessä, ajattelin, tota mä haluan tehdä lopun ikäni.  He olivat ihania ihmisiä ja rakastan heitä vieläkin. Ekat soinnut opin heiltä, koska siihen aikaan ei ollut mitään musiikkikirjastoja. Kaikki ne jutut piti etsii jostain ja näillä olen alkanut soittaa.

Koska saavuit Suomeen ja minkä ikäisenä?   
Nyt täytyy miettiä… Mä tulin tänne vuonna ’68. Kuinkahan vanha mä olin, 27 vuotta. Minulla oli täällä tyttöystävä ja sen takia mä tulin. Mun piti soittaa Ruotsissa jonkun bändin kanssa ja mä olin jo linja-autoasemalla bussissa, koska seuraavana päivänä piti soittaa Ruotsissa. Tunsin postissa naisen, jonka kanssa juttelin ja kerroin tarkan ajan milloin mä lähden. Silloin postiin tuli sähkösanoma, että mä en ollut saanut Ruotsiin työlupaa ja yksi mies juoksi hikisenä linja-autolle; kuski oli jo startannut auton ja se mies huusi mun nimeä ja sanoi, etten ollut saanut työlupaa ja mä nousin ulos autosta.  Sähkösanomassa luki tosiaan, että mulla ei ole työlupaa ja kaikki rahat oli loppu. Ei siis mitään mahdollisuutta päästä pois ja tämä tapahtui Lahdessa. Ja olen siitä asti asunut täällä, enkä ole ikinä halunnut asua muualla kuin täällä. Paitsi nykyään asun Uskilassa, mutta se on melkein sama.

Kitaroista
Eka kitarani oli jo mainitsemani Höfner. Ei mikään ihana kitara, koska sitä oli hirveen vaikea soittaa. Mutta sitten mä säästin rahaa ja ostin kitaran; totta kai mummo ja äiti auttoivat. Ostin Gibson Spanish Electric semi-akustisen. Sen jälkeen minulla on ollut pelkästään Gibson ja Fender, mutta aina olen ollut Gibsonin puolella. Ja mun akustinen Martin on tosi vanha. Yksi mun entinen koulukaveri rikastui tankkilaivoilla. Wienissä me käveltiin kadulla ja nähtiin yhdessä ikkunassa Martin kitara ja sanoin, että tollainen pitäisi joskus hankkia. Sitten me ei puhuttu enää kitarasta, mutta seuraavana päivänä se toi mulle sen kitaran. Ja pirun hyvä kitara Martin D-18 on.  Se on instrumentti, millä mä aina soitan.

Mitä virityksiä kitarassasi käytät?
Normaali viritystä. Mutta välillä viritän matalan E - kielen D:hen. Slide -soitossa käytän avoimia virityksiä A:ta ja E:tä, joissa kitara on viritetty avoimeen sointuun. 

Kitaraopetustyöstä; keitä olet opettanut?
Mulla on ollut monta oppilasta, esimerkiksi Virtasen Devil oli vähän aikaa mun opissa kuten myös Kukkosen Jarno ja Toppolan Risto. Oppilaita on ollut niin monia; mä en edes muista kaikkia. Mutta kyllä viisi, kuusi ehkäpä seitsemänkin oppilasta on ollut, joista on tullut ammattilaisia. Oikein hyviä soittajia. Olen opettanut Tiirismaan koululla ja Työväen opistolla, missä opetin ryhmiä. Kotona olen antanut yksityistunteja.

Pianosta; soitat myös pianoa. Kerrotko siitä, harjoittelusta ja soittamaan oppimisesta?
En mä mikään pianisti ole. Aloitin soittamaan sen takia pianoa, koska halusin näyttää mun bändin pianistille, miten mikäkin pitää soittaa. Pikkuhiljaa mä opin soittamaan hitaampia kappaleita, mutta en mä osaa soittaa mitään nopeita kappaleita, mutta hitaampia biisejä oikeastaan aika hyvin. Ei minulla ole mitään erityistä tekniikkaa, mutta hirveästi tietoa minulla on, miten pitää soittaa.

Harjoittelusta ja sen rutiineista
En mä ole koskaan säännöllisesti harjoitellut, vaan kokoajan soittanut. En ole koskaan periaatteessa tehnyt niinkuin pitäis tehdä, harjoitellut skaaloja ja treenannut tekniikkaa. Kaiken, mitä ikinä olen tehnyt, on tullut pelkästään soittamalla. Innostus on tullut matkiessa hyviä kitaristeja. Äänilevyjen kanssa soittaminen on sekin tekniikkaharjoitusta. Ja mä ihmettelen, kun mä soitin viis kuukautta Gene Vincentin Be Bop A Lulaa, mut mun mummo ei koskaan kyllästynyt siihen ja tykkäsi hirveesti. Ja innostus kotona on sitä, ettei kukaan hauku mitä sä teet. Äänilevyjen kanssa oppii rytmillisesti hyvin ja hienosti, koska rytmit nuottipaperilta katsottuna voi soittaa rytmisesti huonosti.  Mun mielestä jokaisen kitaristin pitäisi vähän matkia lempikitaristejaan ja niiden sooloja ja saada ekaks tyylitajua, kun soittaa erilaisia musiikkijuttuja. Tekniikka on esimerkiksi vähän yliarvostettu ainakin vapaassa musiikissa mitä mä soitan. Totta kai jos on klassista, niin se on eri juttu, mutta jonkinlainen tekniikka pitää olla, muuten sä et pysty soittamaan mitään. Mutta ei tarvitse olla hirveen tekninen kitaristi, että soittaa hyvin. Eikä koske vain kitaraa vaan kaikkia muitakin instrumentteja.

Harjoitteletko metronomin kanssa?
En. Metronomin kanssa on vähän vaikea soittaa, koska se on niin tarkka. Eivät ihmiset ole niin tarkkoja. Kun kuuntelee monia levyjä niin nehän elää. Ei ne mene metronomin mukana. Mutta kyllä se on hyvä harjoitus; metronomin kanssa soittaessa tulee täsmällisyys skaaloissa ja tekniikan harjoittelussa. Mutta se on aika vaikeaa, koska se ei anna mitään periksi. Aika monet käyttää metronomia harjoittelussaan. Eikä sen ole väliä, mikä instrumentti on kysymyksessä.

Kitaran huolto
Mä en koskaan huolla kitaroita. Ainoa mitä teen, että pidän ne puhtaina. Ja totta kai jos vika ilmestyy, mutta hyvissä kitaroissa ei ole koskaan mitään vikoja. Kiitos Les Paulin.

Olet siis Gibson miehiä.
Olen Gibson -soittaja, mutta Fenderin soundista tykkään myös. Strato-soundi on tosi hyvä. Alussa olen soittanut enemmän jazzia ja Gibsonilla on enemmän jazz-soundi. Se riippuu aina vähän mitä soittaa. Ei yhdellä kitaralla voi kaikkia systeemejä soittaa. 

Levytyshistoria, mitä haluat mainita?
Mä olen soittanut monilla levyillä niin kuin Eero Koivistoisen, Heikki Sarmannon ja joitakin mitä mä en niin halua muistaa, niin ku iskelmä tai Juha Watt Vainio. Mut UMO:n kanssa olen tehnyt levyjä ja nehän oli hyviä.

Paljonko niitä levytyksiä on?
En mä sitä oikeasti tiedä.

Studiotyöskentely. Mitä on soittaa kitaraa studiossa ja mitä esimerkkejä sinulla on kertoa?
Se riippuu siitä mitä musiikkia soittaa, mutta se on aika puuduttava duuni.

Miksi?
Koska sitä pitää jauhaa samat jutut niin monta kertaa ja jos on kyseessä musiikki mistä ei oikein välitä. Niin se on vähän semmoista tehtailua. Ja se on aikaa vievää. Ihan eri juttu kun soitat omaa musiikkia lavalla ihmisille ja jos vielä huomaat, että yleisö tykkää. Studiossa sähän olet yksin, eikä siellä kukaan innosta.

Neuvoja studiotyöskentelyyn?
Voi, voi, en mä oikeen tiedä. Se on aika henkilökohtaista. Toisaalta toiset tykkäävät hirveästi soittaa studiossa. Mutta jos on sellainen soittaja, joka tykkää elävästä musiikista, kannattaa aika nopeasti yrittää päästä eroon studiotyöstä.

Ja olet enemmin live-soittaja
Enemmin live, joo.

Soittaminen elävälle yleisölle ja varsinainen esiintyminen. Mitä se pitää sisällään?
Ei siinä oikeastaan ole muuta kun että soittaa muiden kanssa ne biisit ja se että, soittaa hyvin.

Ja se vaati työtä ja harjoittelua
Tietysti jonkun verran, mutta pitää olla hyviä soittajia. Jos on tosi hyviä, niin ei tarvitse hirveästi harjoitella. Mutta on se tietysti kiva, jos soittaa vähän enemmän, saada sellainen kosketus toiseen soittajaan. Toisten kanssa on heti synkassa ja toisten kanssa ei ikinä. Se on vähän tommosta. 

Ja se riippuu soittajasta
Joo, joo

Ja studiossa sama juttu?
Joo, mutta studio-soitto on aina vähän kuivaa, koska siellä ei ole elävää kontaktia ihmiseen. Totta kai on sellaisia ihmisiä, jotka ovat tehneet monta vuotta yhtä levyä.  Esimerkiksi, minkä nyt nimeltä mainitsen, on Billy Idol: Whiplash Smile, vaikka se on pirun hyvä levy. Ne tekivät sitä viis vuotta, mutta eihän ne koko ajan soittanut. Mutta luulis, että ne kyllästyis omiin kappaleisiin. Eihän siinä ole mitään järkeä. Siksi mä tykkään Bob Dylanista; kun se menee studioon niin se on yksi otto ja ulos. Mutta silloin pitää olla jo hyvä siinä, eikä se jokaiselta onnistukaan.

Vaikuttajat niin pop/rock-musiikissa kuin myös jazzissa?
Ekat vaikuttajat olivat Bill Haley ja Elvis Presley. Ja sitten kaikki nämä vanhat rokkarit Gene Vincent, Jerry Lee Lewis ja kaikki tommoiset. Sitten kun mennään jazzin puolelle, mun ehdoton lempikitaristi on aina ollut Kenny Burrell. Hän on yksi parhaista ja hän on vielä olemassa. Barney Kessel, Tall Farlow ja Jim Hall ja kaikki nämä hirveen kovat soittajat. Yks kundi, kenen kanssa mä myös olen soittanut kerran Porissa, on urkuri nimeltään Jimmy Smith. Joka on tavallaan ainoa urkuri, joka koskaan on ollut maailmassa. Hän on luonut koko sen systeemin. Kun on urku ja kitara, se synkkaa hirveen hyvin yhteen. Mä olen hirveesti oppinut Jimmy Smithiltä kaikkia sellaisia niksejä, mitkä kuulostavat hyvältä. Määrätyt fraasit ja tommonen. Oscar Peterson on maailman mahtavin pianisti, kannattaa ottaa selvää. Siltä mä olen hirveesti oppinut. Esimerkiksi sointupohjat sekä vaikeimpia sointuja, kun taas rock ja blues ovat soinnullisesti vähän helpompaa. Se ei tarkoita, että musiikki olisi helppoa. Mut se ei ole niin laaja kun jazz-soinnut, nehän voivat olla aika pirullisia. Mutta kyllä niistä oppii sitten kuuntelemaan.

Soittajaurasi lahtelaisittain
Olavi Kivikosken yhtye oli ensimmäinen. Se oli semmoinen humppabändi. Mutta se oli aika hyvä juttu, kun mä opin sitä kautta tuntemaan Suomea. Me käytiin joka pikku kylässä, pohjoisesta etelään. Ja Vilho Kohvakka oli oikein mukava mies, kiva mies. Kierrettiin ihan Norjan jäämerelle asti.

Ja kokoonpano oli ja vuosi oli ’68
Vilho Olavi ”Ville” Kohvakka alias Olavi Kivikoski (laulu, basso)
Asta Uosukainen (laulu)
Aila Uosukainen (laulu)
Otto Berger (kitara)
Jussi Liimatainen (rummut)

Minkälaista se aika oli soittaa vuonna ’68? 
Ne olivat sellaisia lavajuttuja.

Ja musiikki oli…
Olli lauloi kaikki vanhat suomalaiset kappaleet, mutta välillä soitettiin jokin Wes Montgomery -biisi, missä taustalla oli hanuri ja kaikki semmoset ja kyllä ne toimi. Mutta mä unohdin äsken mainita mun vaikuttajana Wes Montgomeryn; hän oli kaikkein mahtavimpia kitaristeja.

Seuraavana oli Kari Raution yhtye ’68
Se oli vähän semmoinen periaatteessa, ihan tavallinen keikkabändi, joka soitti suomalaista vanhaa tanssimusiikkia. Mutta silloin aloitettiin vähän sellaisia rockin tapaisia juttuja ja vähän jazzin suuntaan. Wes Montgomerylla on just semmoinen aika hyvä tyyli, joka sopii myös tanssittavaksi ja on rytmikästä musiikkia. Ja trumpetti oli mukana ja bändissä oli aika kiva soittaa, mutta aina oli kauheet keikkamatkat.

Ja kokoonpano oli
Aatos Bollström alias Ronny (laulu)
Otto Berger kitara (laulu)
Erkki ” Eki” Koski (harmonikka)
Kari Rautio (trumpetti)
Kalevi ” Kale ” Pussinen* (basso, laulu)
Hannu ” Hanski ” Rontu (rummut)
*Esa ”Palsa” Lahti 68/69 (basso, laulu, taustalaulu)
Aatos Bollström siirtyi Kalevi Falkin yhtyeeseen ’69

Kari Raution yhtyeen sisällä syntyi terapiabändi, keikkaileva rokkibändi
Attila Berger & Hand 68’-’70 /’71
Joo ja se oli jo sellainen rokahtavampi bändi.  Ja se ei soittanut tanssimusiikkia, vaan oli rokkipohjalla. Siihen aikaan mä sävelsin aika paljon omia biisejä. Sit mä luovuin niistä (mul on vielä jossain ne biisit), koska miksi pitää soittaa omia huonompi sävellyksiä, koska maailma on täynnä hyviä. Tällä bändillä tuli oma materiaali esiin ja totta kai mä vedin muutamat Chuck Berryt ja tommoset, koska ne aina menee kansaan. Johnny B. Goode ja tommoset.  Mutta suurin osa oli omia.  Niitä ei ollut mukana Kari Rautio yhtyeessä, koska niitä ei ollut mahdollista soittaa, koska piti olla vähän paremmat soittajat. Hand ei ollut tosiaan mikään tanssibändi. Se oli semmoinen rokkibändi.  Ja me oltiin Markku Aron taustabändi. Nimi muuttui myöhemmin Locomotioniksi ja se johtui Markku Aron yhteyksistä.

Kokoonpanot
Otto Berger, laulu,kitara                                               
Markku ” Make” Lievonen (Sibelius akatemian opiskellut soittaja), basso                                                                       Hannu ”Hanski” Rontu, rummut
Make oli pirun hyvä basisti, se oli myös kunnon jazz basistikin. Ensiksi meillä oli trio Lievosen Maken kanssa ja Ronnun Hanskin. Mut sit ku me oltiin Markku Aron taustabändi, niin silloin oli erilaisia soittajia. Mutta Make ja Hanski oli aina mukana.

68’
Otto Berger (laulu, kitara)
Jorma ” Jore ” Aalto  >  Kari Kalliomaa Group (urut)
Esa ” Palsa” Lahti (basso, taustalaulu)
Hannu ” Hanski ” Rontu (rummut)
Otto Berger (kitara, taustalaulu)
Osmo ”Osku ” Palonen (urut)
Esa ” Palsa ” Lahti (basso, taustalaulu)
Hannu ” Hanski ” Rontu (rummut)

’70/ ’71 
Otto Berger (kitara, taustalaulu)
Osmo ” Osku ” Palonen (urut)
Vesa Lattunen > Goodbye Ben (laulu, basso)
Toi jälkimmäinen ei pidä oikeastaan paikkaansa, koska mä olen soittanut vain pari keikkaa Vesan kanssa.
Hannu ” Hanski ”Rontu  > Goodbye Ben (rummut)

Kari Rautio yhtyeessä homma jatkuu?
Kyllä se oli aika pitkään, koska aina välillä soitin sen kanssa. Mä soitin sen kanssa niin kauan kun UMO perustettiin. Ensiksi se oli Heikki Sarmanto Finnish Jazz Workshop, mikä vuoden jälkeen muuttui UMO:ksi, uuden musiikin orkesteriksi.

Kari Rautio yhtyeen kokoonpano
Kalevi Torvinen alias Kalevi Nyman (laulu)
Otto Berger (laulu, kitara)
Jorma ” Jope ” Aalto (urut)
Kari Rautio (trumpetti, laulu)
Esa ” Palsa ” Lahti (basso)
Hannu ” Hanski ” Rontu (rummut)

Otto Berger (kitara, laulu)
Jorma ” Jope ” Aalto > Kari Kalliomaa Group (urut)
Kari  Rautio (laulu, trumpetti)
Esa ” Palsa ”Lahti (basso, taustalaulu)

Otto Berger > Locomotion (kitara, laulu)
Kari Rautio (trumpetti, laulu)
Osmo ” Osku ” Palonen (urut)
Hannu ” Hanski ” Rontu (rummut)

Locomotion ’70/’71 – ’74

Locomotion oli Markku Aron ensimmäinen iso säestysbändi, jolla oli keikoilla myös omat setit.  Se oli D – tuotannon alla työskentelevä helsinkiläislähtöinen bändi?
Eikun enemmän tamperelaislähtöinen, sillä rumpali ja basisti tulivat Tampereelta. Häkä oli Helsingistä.  Bändi kehittyi kokoajan, koska mukaan tuli paremmat soittajat. Säestimme Markku Aroa ja meillä oli omat setit kunnon rokkikamaa. Keikkapaikat muuttuivat paljon isommiksi. En muista soittopaikkojen nimiä, mutta ne olivat isoja tanssilavoja. Makehan oli kova nimi siihen aikaan. Paikat olivat samoja missä Danny ja kaikki noi kävi. Danny showssa ei oltu mukana, luojan kiitos ei. Tosta Dannystä…mä en ole ikinä ymmärtänyt Dannyn systeemiä. Kun se on semmonen laulaja, joka ei pysy tempossa, eikä sillä ole minkäänlaista rytmitajua. Mutta tietysti sillä oli hyvät show:t. Mut sen henkilökohtainen taito laulajana oli aika kamala. Make (Markku Aro) on kauheen kiva kundi, tosi kiva. Ja soittopaikat olivat isoja, esimerkiksi Vesivehmaan lava oli tosi iso silloin. Niitä ei monta täällä Suomessa ollut eikä festivaaleja vielä ollut. Keikkamatkat olivat pitkiä. Mutta sit se niinku loppu, koska ei ollut enää niin hirveesti keikkoja Arolla. Ja sen takia mä lopetin, kun Sarmannon Heikki perusti UMO. Kun oli vielä niin älyttömät keikkamatkat, esim. Kotka ja sitten oli Kokkola ja sit Ilomantsi, kolmena päivänä peräkkäin. Kuvittele mitkä matkat. Joku kehtas vielä sanoa, ai että teillä on hyvät palkat. Mut ku lasket tuntipalkat, ne olivat tosi pienet matkat mukaan laskettuna. 

Otto Berger (laulu, kitara)
Adzej ” Jentu ” Novak (koskettimet, trumpetti)
” Hepe ” Vesamäki (rummut)
Heikki ” Häkä” Virtanen (basso)

Otto Berger (kitara, laulu)
Timppa Lehtonen (basso)
Heikki  ” Hessu ” / ”Pedro” Hietanen (koskettimet)
Make Lievonen (basso)

Minkä takia tässä lukee Hietasen Pedro?  Pedro ei ollut mukana Markku Aron bändissä, mutta usein me tavattiin samoilla keikkapaikoilla. Siellä mä opin tuntemaan Pedron. Ja alettiin treenata, mutta ei ehditty keikalle asti.  Tää oli hauska bändi missä oli Pedro. Lievosen Make ja mä. Treenasimme täällä Lahdessa konserttitalon alakerran kellarissa, mutta ei koskaan lähdetty keikalle. Mutta se oli huvittava juttu, koska siihen se jäi. Pedro on hyvä urkuri.

Otto Berger (kitara)
Andzej ” Jentu ” Novak (koskettimet, trumpetti)
Heikki ” Häkä”  Virtanen  > Tasavallan Presidentti (basso)
Hannu ” Hanski ” Rontu (rummut)

Ja Häkä siirtyi Tasavallan presidenttiin…
jaa… en mä tiedä, onko Häkä soittanut Tasavallan Presidentissä. Mutta Häkä on pirun hyvä basisti ja soittaa hienosti sähköbassoakin.

Otto Berger (kitara, laulu)
Andzej ” Jentu ” Novak (koskettimet, trumpetti)
Mauri ” Kalmisto ” Hautaniemi (basso)
Hannu ” Hanski” Rontu (rummut)
        
Bassossa kaveri nimeltä Kalmisto ja rummuissa vanha soittokaveri Hanski Rontu Olavi Kivikosken ajoilta.  

Lahti kokoonpano:
Otto Berger (kitara, laulu)
Kimmo ”Kippari ” Parviainen (koskettimet)
Mauri ” Kalmisto ” Hautaniemi (basso)
Hannu ” Hanski ” Rontu (rummut)

Mutta musta tuntuu, että me käytettiin tälläkin kokoonpanolla nimeä Hand ainakin silloin, kun me soitettiin yksin. Me ei ikinä käytetty tota nimeä Locomotion silloin kun soitettiin ilman Aron Makea.

Menikö Hand studioon?
Ei, me vaan soitettiin. En mä tiedä, ei tää ole niin välttämätöntä, miksi kaikki pitää aina tehdä studiossa. Elävä soittaminen on paljon kivempaa. Sitten kukaan ei voi todistaa, ku soittaa väärin kun ei ole nauhalla.

Levyttikö Locomotion Markku Aron kanssa studiossa?
Me tehtiin jotain, mitä on Maken levyillä. Mut mä en muista, mitä ne biisit olivat. Siellä oli enemmänkin soittajia ja me oltiin semmonen runkokokoonpano.

Ja bändi keikkaili siinä sivulla ja kun oli oma keikka, niin bändin nimi oli Hand.
plus+
Kari Komppa (saksofoni)
Mircea ” Mirtsa ” Stan (pasuuna lokakuu)

Lokakuu ’74                       
Ja tämänkin nimi oli Hand
Otto Berger  > UMO (laulu, kitara)
Kimmo ”Kippari” Parviainen (koskettimet)
Roope Hurmalainen (basso)
Hannu ” Hanski” Rontu (rummut)
Pertti  ”Pepe” Päivinen (saksofoni)
Jarno ” Nalle” Lehtonen (pasuuna)

Mä lopetin kaikki noi jutut, sitten mä olin vain UMO:ssa ja enkä tehnyt mitään omia.
Ja siitä alkoi jazz - kitaristin ura.
Joo, tai se oli mitä vaan. Koska siinä oli kaikenlaisia eurovisioita ja tuommoisia typeriä juttuja.

Tämän jälkeen Locomotion bändissä ei vaikuttanut lahtelaisia soittajia.     
Ei, kun oli niin paljon tekemistä (UMO:n kanssa ). Mä menin joka päivä Helsinkiin. Ensiksi se oli vuoden Finnish Jazz Workshop ja sit tuli nimeksi Uuden Musiikin Orkesteri (UMO).

Se oli levyttävä bändi?
Joo, joo. Koko ajan oli mukana ulkomaalaisia solisteja, niinku amerikkalaisia ja kaikkia tommosia ja se oli hienoa, kun ne oli kovia soittajia.

Ja UMO kävi ulkomailla soittamassa?
Joo, me oltiin Amerikassa jopa listaykkönen. Yks meidän Big Band – LP, mikä tehtiin Thad Jonesin kanssa. Mutta Suomessa ei kukaan maitse siitä. Se oli uskomaton juttu, me oltiin varmaan kaks-kolme kuukautta listaykkönen Amerikassa Big Bandin kanssa. Thad Jones oli Count Basien trumpetisti ja perustaja. Mel Louise oli yks maailman parhaita rumpaleita. Heillä oli Amerikassa Mel Louse Big Band ja Thad Jones Big Band ja ne tulivat tänne. Ja trumpetisti Clark Terry, joka on yks maailman huippu, joka on ollut Duke Ellingtonin bändissä. Mäkin olen soittanut yhden kiertueen Ellingtonin bändissä.

Milloin tämä oli?
Se oli kahdeksankymmentäluvulla.  En oikein muista, mitkä ne vuodet on oikein ollut.

Umo:n alkuaikoihin ’ 74 / kesä ’ 75 (Umo / Uuden Musiikin Orkesteri) Otto Berger vaikutti myös Kari Kalliomaa Groupissa, tosin vain parilla tuuraus keikalla.

Kari Kalliomaa Group
Kari Kalliomaa (laulu)
Otto Berger (kitara, laulu)
Timo ”City” Lahti  > Olli Lepistö Trio (basso)
Hannu ” Hanski ” Rontu (rummut )

kevät ’76                     
Kari Kalliomaa (laulu)
Otto Berger (kitara, laulu)
Mikko Kalliomaa (basso)
Timo ” Timppa ”Mieskolainen (ummut)

> Kari Kalliomaa yhtye

Minkälaista oli kiertue-elämä ja rutiinit ulkomailla ison porukan kanssa?
No se oli kuin jumalan rangaistus se ison porukan kanssa matkustaminen. Me oltiin mm. Kanadassa. Mähän harrastan hirveästi valokuvausta ja mulla oli ihan kivaa. Mä heräsin jo viiden aikaan kuvaamaan Saint Laurent jokea siellä maaseudulla ku muut nukku neljään asti iltapäivälle. Mut se sopi mulle hyvin, kun mä heräsin aikaisin. Eikä muut ikinä nähnyt mitään. Sama ku me oltiin Uzpekistanissa ja Gruusiassa (nykyinen Georgia) tossa Neuvostoliiton aikana. Siellä oli aivan karmeat keikat, vieläkin sanon.

Miksi?
Meillä oli iso porukka ja siihen aikaan monet vielä ryyppäsivät. Aika hyvä juttu oli kun mä sain valokuvat myytyä, kun kaikki muut ketkä oli dokanneet koko matkan ja ne halus sitten jälkeenpäin tietää missä me ollaan oltu. Ne ei itse muistaneet mitään.

Umo kiersi myös Keski-Eurooppaa
Joo me käytiin Saksassa, Hollannissa ja Englannissa.

Missä oli paras yleisö ja mitkä olivat lempikaupungit?
Saksalaiset olivat hirveen kiitollista yleisöä ja hollantilaiset, kaikkihan ne tykkäs ja UMO oli pirun hyvä bändi. On se nytkin, mutta siihen aikaan se oli kova Jazz Big Band. Nyt ne soittaa vähän omituisempaa musiikkia näin suoraan sanoen. Niin kuin Rautavaara (Eino-Juhani) ja kaikki tommoset. Mitä mä en ymmärrä. Ei jazzbändi tollasta vedä. Muut siihen aikaan se oli ihan puhdas Jazz Big bändi. Ja kyllä ihmiset tykkäs.

Sun instrumenttisi oli kitara ja olit soolosoittaja.
Joo, joo. Eihän sitä kukaan sanonut soolosoittajaksi. Mutta jazzissa kaikki soittavat sooloja ja mä olin vaan bändin kitaristi, ei soolo- tai komppikitaristi.

Mikä oli rokkibändeissä kitaristiroolisi?
Mä soitin aina sooloa. Kun meillä ei ikinä ollut kahta kitaraa, en ole koskaan erottanut sitä. Komppikitara ja soolokitara, kitaristin pitää soittaa kaikki. Se on eri asia, jos on sellainen kokoonpano, esim. kuin nyt mun bändissä, sielläkin soitan sooloja. Mut ne jäävät niinku vähän musiikin sisälle ja pakkohan mun on soittaa komppia, koska meillä ei ole rumpalia uudessa kokoonpanossa.

UMO:ssa oli yks kitara ja sä hoidit sen. 
Joo, joo

Ja vuodet olivat…
’74 – ’88 mä en ihan tarkkaan muista, kun se lipsahti pikkuhiljaa sinne. Se ei ole tarkka päivämäärä.

Bändi toimi Helsingissä ja sä asuit Lahdessa
Joo, mä matkustin päivittäin. Yks mun kaveri on kerran laskenut, mä olen kymmenen vuoden aikana istunut puoltoista vuotta junassa.

Vielä UMO:sta. Internetissä (You Tubessa) on musiikkia missä soitat.  
Onko se missä olen Dizzie Gillespien kanssa…?

Ei. Se on Heikki Sarmannon kanssa.
Joo, mä tiedän, enks mä soita sellaisen avantgarde soolon siinä alussa. Sarmannon Heikki johti, joo, mä muistan ton. Mutta siellä on yksi toinenkin Dizzie Gillespien kanssa Kulttuuritalon konserttista. Siellä on niitä aika monta. Mä en tiedä mistä ne aina ilmestyy sinne. Sama kun Eero Koivistoisen Quintet on kanssa ollut You Tubessa.
http://www.youtube.com/watch?v=hOZhTWLz3Ek
http://www.youtube.com/watch?v=mI2BpGSlbyU&feature=related

Lisää muistoja UMO:sta… 
Oikein hyvä juttu oli kun mä opin tuntemaan erittäin hyvät tyypit ja soittajat. Oikeastaan niin ku Dizzie Gillespie, me oltiin hirveen hyvät kaverit. Gillespie, Clark Terry ja aika monta muuta. Amerikasta tulee monet hyvät ja upeat tyypit, vaikka aina monet haukkuu niitä, ku ne puhuu niin small talkia kokoajan. Mutta ei se pidä paikkansa. Ne on hirveen avoimia ja kun ne huomas, et sä osaat soittaa, ne alko heti kehumaan.

Kiertue elämästä, sä kävit nukkumaan ajoissa ja heräsit aikaisin.
Joo-o, mä en ikinä juonut, vaikka olisi ollut hyvät opettajat.

Miten pitkään sä olit UMO:ssa mukana?
UMO:ssa mä olin ainakin kaksitoista vuotta. Jos se alkoi joskus 74’ -75 ja mä lopetin sen kahdeksankymmentä luvun lopussa. On sitä ehkä viitoista vuotta, mä en ihan tarkkaan tiedä.

Mitä UMO:n jälkeen? Mikä oli seuraava bändi?
Ei mitään. Sit mä lopetin. Totta kai mä olen koko ajan soittanut itsekseni ja tommosta. Koko ajan mä olen yrittänyt tehdä sellaista bändiä, missä mä voin laulaa ja soittaa mistä mä tykkään. Vaikka mä tykkään jazz-juttuistakin. Se ei ole kuitenkaan sama mitä mä nyt soitan ja laulan, koska mä olen aina halunnut esittää näitä biisejä. Ne on niin upeita kappaleita ja harvoin pääsee soittamaan tommosia (esim. Bob Dylanin, Van Morrisonin biisejä bändillä New Morning).

Kuinka nykyinen New Morning bändi syntyi?
Se lipsahti pikkuhiljaa. Ekaks mä oon soittanu ihan yksin kotona.  Ainahan mä oon laulanu. Mut ihan tarkkaan mä en tiedä, kuinka se sit käynnistyi. Mä yritin soittaa pianistin ja basistin kanssa ja yhtäkkiä mä huomaan, että tästä voi tulla ihan hyvä.  Sama ku viulu, enkä mä sitä tiedä, mistä mä keksin, että viulu on hyvä. Mutta se tapahtui pikkuhiljaa.

Onko tällaisia bändejä ollut UMO:n jälkeen aiemminkin kuten Retirement ja New Morning?
Ei ole. Ei näitä niin hirveen kauan ole ollut. Mä mietin sitä juttua. Oikeastaan se alko kun mä huomasin, että se voi kehittyä. Kun mä soitin Laitisen Ilonan kanssa, se oli eka kerta. Ja et mä soitin Kipparin kanssa vähän aikaa ja kaikenlaisten pianistien kanssa. Mutta monet pianistit, niiden kanssa ei ikinä voinut soittaa, kun se on niin, että pitää hirveesti tietää, kun yrität soittaa tollaista musiikkia, mitä mä soitan, kuten aika paljon Bob Dylania. Periaatteessa hänen musiikkinsa on aika paljon blues & rock vivahteista. Mun mielestä Dylan ei ole koskaan ollut mikään folk-laulaja niin kuin se itse sanoo. Se oli hyvä portti päästä sisälle ja toimiva idea. Pitää laulaa vähän folkia, että pääsee soittamaan rokkia. Sit mä huomasin, kun mä soitin Ilonan kanssa, että tästä voi tulla aika hyvää jälkee, jos se toimii näin kun mä kuvittelen. Keiden kanssa mä nyt soitan, ovat tosi hyviä soittajia kuten pianisti Hussin Matti. Nuori kundi, joka ekaks oppi hirveen nopeasti ja sit se on hirveen lahjakas ja omaksu heti oikeat tyylit ja määrätyt jutut, koska kaikkea ei voi kirjoittaa paperille. Parasta on ettei kirjoita mitään, jos on hyviä soittajia.

Ja bassossa?
Pekka Sarmanto ja varmaan tulee Häkä Virtanen soittamaan. Häkän kanssa mä just puhuin ja se oli kauheen innostunut.  Häkän kanssa meillä oli sellainen pikkubändi, mikä tuli aikaisemmin esille. Se oli just Markku Aron kanssa, mut sillä bändillä ei ollut ikinä mitään nimeä. Mä vaan soitin niiden keikalla semmoisia omia juttuja.
Kappaleet tällä New Morning bändillä, mistä puhuttiin, on Bob Dylan biisejä ja Van Morrison kappaleita?
Joo, niitä voi olla mitä vaan, niin kuin joku Neil Young… ei mitään väliä vaikka Kate Bush. Nyt kun laulajana toimii lahjakas Tiina Hovatta, jonka äänestä tykkään hirveesti. Se on laulanu ihan kaikkea kuten Morrisettin kappaleita, joista mäkin tykkään.  Morrisettilla on hyviä sävellyksiä ja kuten Kate Bushilla. Sekin on periaatteessa rokkikamaa, vähän vain omituisempaa, mutta hyvää. Nyt on sellainen tilanne, että nykyisten soittokumppanien kanssa voi soittaa mitä vaan.  Mikä alussa ei ollut ihan näin. Kaikki ei toiminut niin kuin mä tykkäsin.

Kuinka Wanhan Valimon konsertit syntyivät?
Harjoittelua se ei hirveästi vaatinut, kun tietää mitä soittajat ovat. Kun sä voit luottaa heihin, se helpottaa, kun mä osaan satoja kappaleita, mitä mä pystyn laulamaan. Mut määrätyt jutut, jos ne eivät esimerkiksi rytmillisesti toimi, ei niitä voi laulaa, se on puuduttavaa. Mut sit ku huomaa, et nyt on sellainen kokoonpano, jossa rytmillisesti kaikki toimii; silloin on hirveen helppo laulaa, kun voi luottaa!  Se on tärkeetä, et voit luottaa soittokavereihisi. Et sä tiedät kaiken, mikä sieltä tulee ja vieläpä oikein.

Ja näinkö on syntynyt esiintymiset?
Joo, joo. Totta kai olisi hyvä jos esiintymisiä olisi enemmän, mutta silloin pitäisi olla joku toinen henkilö, joka etsii keikkoja. Se on aika työläs juttu.

Ootko sä touhunnut niitä itse?
Nehän on aina vain tullut… Joku ohimennen kysynyt, että tuletko soittamaan. Mutta en ole tiiviisti itse etsinyt. Kannattaisi ehkä joskus tehdä tommosta. 

Retirement keikat olivat Propuu galleriassa.
Joo-o, se oli just silloin ku pääsin eläkeläiseksi. Mä en oikein keksiny bändille nimeä. Mä tuumasin, että laitetaan Retirement. 

Sulta on siis erikseen kysytty, että tuletko soittamaan ja sitten olet bändin tuonut?
Joo, joo, mutta eihän niitä keikkoja kovin montaa ole ollut. Mutta kyllä mä pystyisin tiiviiminkin soittamaan. Kun bändi soittaa enemmän, se toimiikin paremmin. Tulee semmonen soittorutiini, biisit on tutumpia.  Ei tarvitse miettiä mitään, vaan voi keskittyä pelkästään soittamiseen ja laulamiseen, eikä koske vain minua vaan muitakin.

Tämän hetkisen bändin nimi on New Morning
Joo-o

Otto Berger Olet soittanut myös Sleepy Sleepers yhtyeessä. Muistellaanko sitä?
Joo-o, olen mä niiden kanssa tehnyt pari levyä. Yks oli toi italialaiset iskelmät, missä oli Enzio Penzina. Se oli oikeastaan aika karmee. Se oli joku entinen rallikuski ja sen takia se oli Enzio Penzina. Ne olivat kaikki italiaksi ja iskelmää, eikä oikeastaan ollut mitään rokkia. Toinen juttu oli se kun me oltiin Riossa.

Sleepy Sleepers Riossa.
In The Rio oli levy, mikä me tehtiin siellä. Siellä oli mukana Albertti (Järvinen) ja Dave (Lindholm), Klemolan Hande (Lapin Lahdenlintujen rumpali) ja tietysti Tiina Tiikeri, Pitkä sekä Timo ”Jäykkä” Järvinen.

Sä olit nimenomaan itse soittamassa, niin kuin myös Albert Järvinen ja Dave Lindholm
Joo, joo. Ne on hyviä soittajia. Mä olin Alberttin kanssa tosi hyvä kaveri. Se oli älykäs kundi. Ja kauheen kiva, sillä oli hirveesti kaikkia muita harrastuksia, ei pelkästään kitara, vaikka se oli kitarahullu. Se oli taiteesta kiinnostunut ja maalasi itse. Se oli kauheen fiksu kundi, kyl mä tykkäsin siit hirveesti. Se teki kaikenlaisia käsitöitä. Sarmannon Pekalla on yks basso kotelo, minkä se teki. Siinä luki Albert Järvinen.

Ja samalla opit tuntemaan Daven.
Jaa-a. Daven kanssa mä olen ollut kaveri niin kauan kuin mä olen ollut Suomessa. Muistan kun asuin Riekontiellä Metsämaalla, kun niillä oli sellainen bändi kun Pen Lee. Aina kun ne tuli jostain Savosta keikalta aamulla puoli kolmen aikaan ovikello soi. Ja Lievosen Make… mä en muista nyt niiden kahden muun kundin nimeä, ketkä oli Daven bändissä. Ne sano puoli kolmelta; ”Lähdetäänkö Otolle kahville”.

Otto Berger Affe Forsman ja Hessu Hiekkala oli Daven mukana silloin…
Joo-o, Dave on hyvä. Mä oon aina tykännyt Lindholmin sävellyksistä, koska ne ei oo niin suomalaista.

Keistä muista suomalaisista musiikintekijöistä pidät?
Mä tykkään Ismo Alangosta. En mä sen kaikesta pidä. Mutta sillä on pirun hyviä kappaleita. Varsinkin se yksi levy Hallavaara, siellä on muutamia tosi hienoja kappaleita. Ja toi mikä on Suomi putos puusta. Se ikäänkin kertoo siitä ajasta, kun saavuin Suomeen. Ne sanat ovat just sitä.

Suomi putos puusta
Joo. Se on just se biisi kun mä saavuin tänne.

Ulkomaalaiset musiikintekijät, joista pidät?
Niitä on hirveesti, kun mä en tee mitään eroa musiikkityyleistä. Joko se on hyvää tai sit se on huonoa. Ne on kaks ainoata musiikin lajia mitä mä tunnen. Mä kuuntelen vaikka jotain kansanmusiikkia tai ihan mitä musiikkia vaan - vaikka joku outo uzpekistanilainen, missä on semmoisia kielisoittimia, missä on vain kaksi kieltä - ne soittaa aina vaan ihan pirusti niiden kahden kielen kanssa. Mä oon aina tykännyt pelkästään musiikista, mä en tee koskaan sellaisia eroja. Totta kai on semmoista, mistä mä henkilökohtaisesti kaikkein eniten tykkään. Mutta se ei estä mua kuuntelemasta ihan mitä vaan. Niinku eilen mä kuuntelin, ku ostin kirjaston poistomyynnistä armenialaista kuorolaulua ja nekin on niin pirun hyviä. Kaikkea pitäis kuunnella; joka paikasta voi saada vaikutteita. Ja mitä tarkoittaa improvisaatio, ei se pelkästään ole jazzia, kun joka kansanmusiikissa improvisoidaan. Ainoa mikä eroaa intialaisessa tai jossain uzpekistanilaisessa improvisaatiossa on se, että jazz on afroamerikkalainen improvisoitu musiikki, mutta sen ohella on hirveesti muuta musiikkia missä improvisoidaan, missä improvisoidaan jopa äänellä. Ensimmäinen instrumentti oli ääni.

Otto BergerGeorgie Fame, haluatko kertoa hänestä?
Joo! Hän on englantilainen pianisti/urkuri ja laulaja. Georgie Fame on hyvä kaverini, ollut jo monta vuotta. Olen soittanut aika paljon hänen kanssaan.  Olen soittanut hänen kanssaan myös duo-keikan ihan piano- ja kitarameiningillä. Hän on pirun hyvä laulaja ja tosi kiva kaveri. Hänen kuuluisimpia hittejään ovat mm. Sunny, Yeh Yeh ja The Ballad of Bonnie & Clyde.

Missä olette soittaneet?
Suomessa kiertueella ja Umo:ssa mies vieraili ’80-’90 luvulla. Georgie oli 16 -vuotiaana Count Basien laulusolistina. Famen kanssa musisoiminen on todella kivaa, koska heti kun soitto alkaa, kaikki on niin kun pitääkin. Ei tarvitse miettiä mitään, vaan voi keskittyä vapaasti omaan soittoonsa. Ei siitä voi muuta sanoa. 
 
Bob Dylan on Sinulle tärkeä vaikuttaja ja laulaja / lauluntekijä
Joo, on se. Mutta mä en oo niiku groupy. Mä arvostan hirveesti miehen hienoa sävellystyötä, kun sillä on niin upeat melodiat, mitkä huomaa parhaiten kun se ei itse laula. Mut heti ku joku muu tekee jotain, siitä huomaa kyllä mikä sen musiikissa piilee. Sehän on suurin vaikuttaja koko meidän aikakaudella. Dylan on hyvä, Dylan on mahtava. Rakastan hänen laulujaan, koska ne eivät ole viimeisen päälle tarkkoja vaan ne on täysin avoimia.

Nykyisen bändisi ohjelmisto on Bob Dylania?
Kappaleita on vähän muunneltu. Ei sitä perusasiaa, mut se soundi on erilainen jo sen takia, koska meidän kokoonpano on vähän erikoinen. Määrätyt jutut mä oon tarkoituksella muuttanut ja joitakin sointuja myös.

Kaikkien aikojen suosikkilevy?
Toi on nyt vaikea kysymys. Siis biisi vai lp-levy, onpa kinkkinen kysymys. No se riippuu vähän päivästä. No, on määrätyt kappaleet. Samanniminen biisi on tärkeä kuin meidän bändin nimi eli New Morning (Bob Dylan: New Morning). Olen aina tykännyt siitä hirveesti, koska se on valoisa kappale, kun vertaa moniin muihin Dylanin biiseihin, mitkä ovat sitä vähemmän kuten Masters of War.  Siinä on aivan eri fiilis kuin kappaleessa New Morning. 
Tietysti yksi vaikuttaja, minkä mä olin melkein unohtaa, on Django Reinhardt. Kato, mä olen tuntenut sen veljen (Josef Reinhardt). Se oli mun kaverin isän kavereita. Se tuli aina Ranskasta käymään siellä (Wienissä) ja silloin mä en vielä osannu soittaa mitään. Muistan, kun ne jutteli keskenään jotain ja se yks sano: ”Tosta tulee vielä hyvä kitaristi”. Vaikka todellisuudessa en osannu soittaa mitään, mutta kai niillä oli joku silmä tai jotain. 

Minkä ikäinen olit silloin?
Jotain kuustoista? Mä olen aika myöhään alkanut soittaa.

Mikä musiikki saa Sinut soittamaan?
Tuohon ei voi suoraan vastata. Esimerkiksi, jos mä kuuntelen jazzia kuten Kenny Burrellia, mulle tulee hirvee himo soittaa semmoista musaa. Samoin kun mä kuuntelen vaikka Dylania. Kun kuulen semmoisia biisejä mistä mä tykkään, totta kai mulle tulee himo soittaa niitä. Ei kysymykseen voi yksiselkoisesti vastata, koska se muuttuu periaatteessa päivittäin, mut just ku se tulee, niin silloin mä tiedän, että toi on nyt kiva tehdä. On niin paljon hyvää musiikkia olemassa.

Ensimmäinen äänilevysi?
Tota en muista, varmaan joku Bill Haleyn tai Elviksen levy. Ne Elviksen ovat soundiltaan vaikuttaneet minuun enemmän kuin Haleyn levyt. Bill Haley oli lavalla hyvä. Mä olin katsomassa sitä. Sitten keikan jälkeen oli hirvee mellakka salissa, ku kaikki hajotettiin, niin ku tyyli oli siihen aikaan. Sen jälkeen mä menin ostamaan kitaran. Mä olin aina enemmän siellä kieli-instrumenttien puolella, kun Haley:llä oli saksofonia ja tommosta. Enemmän mulle merkitsee Elviksen musa, ku se on kitaravoittoista. Sama ku Roy Orbison, tiiät sä Ooby Doobyn; biisin, mistä mä todella tykkään ja sen kitarasoundista. Just vähän aikaa sitten kuuntelin sitä, kun mä mietin, mikä minuun on vaikuttanut. Vieläkin mä tykkään niistä soundeista, mitkä levyllä on. Hei, mä valehtelin! Ekat levyni olivat Les Paulin. Mulla on vieläkin ne kaikki vinyylit, ne alkuperäiset oli jo ennen kuin Elvis. Mut siitä mistä mä oon tykännyt, Les Paulista ja varsinkin niistä levyistä, missä hän soittaa soolobiisejä ilman laulua. Ne olivat ne ekat mitkä mä ostin.

Hommasitko soitinoppaita Les Paulin kappaleisiin?
En, ei silloin ollut mitään. Ekat biisit mä opin Wienin kaupungissa, mikä oli miehitettynä neljäkymmentäluvulla 10 vuotta ja siellä oli kaikki Liittoutuneet; Amerikka, Englanti, Venäjä ja Ranska. Mä asuin kaupungin venäläisellä sektorilla ja vieressä oli amerikkalainen sektori. Mä aina hiivin sinne rajan yli, missä oli amerikkalaiset jazz-kerhot ja siellä soitti pirun hyviä soittajia. Ne kaikki kuuluisat jazzmuusikot, ketkä oli armeijassa. Siellä mä olen oppinut ihan korvakuulolla ensimmäiset jazzibiisit. Siihen aikaan ei ollut mitään nettiä tai sanoja ja kaikkee tommosta. Jos tietäisit, mitä musiikkia tuli radiosta; itävaltalaista jodlaus-trioa ja muuta, niin on ihme juttu, että mä opin soittamaan bluesia. Se oli todella karmeeta, mitä radiosta kuuli. Mutta sitten tuli Elvis ja koko juttu muuttu. Sit alkoi radiosta tulla amerikkalaista musiikkia ja sitä tuli pirusti.

Kuka muusikko haluaisit olla, jos itseäsi ei lasketa mukaan?
En mä tiedä. Jos mä en saisi olla oma itteni, niin mä haluaisin olla Bob Dylan ja Kenny Burrell samassa persoonassa. Just sen takia, että mä pystyisin säveltämään ne hienot biisit ja soittamaan ne vielä eri tavalla. Kenny Burrell, katos kerran netistä. Burrell on yksi parhaista jazz-kitaristeista. Se on Detroitista kotoisin, mut mies asuu New Yorkissa.

Mitä laulat suihkussa?
En mitään.

Suosikki lauantai-illan levy?
Mä kuuntelen koko ajan musiikkia, en mä tiedä. Yleensä aina jotain kotona soi. 

Sunnuntaiaamun levy?
Ei sitä oikeastaan voi sanoa, koska mä koko ajan soitan jotain. Soitan itse tai kuuntelen.  ika paljon soitan pianoa eli mä olen tuleva pianisti. Pianohan on tosi hyvä, instrumenttina kuin koko orkesteri. Georgie Fame sanoi kerran sellaista Alan Pricesta (Animalsin kosketinsoittajasta). Alan soittaa hirveen hyvin pianoa ja laulaa hyvin, mutta Eric Burdonilla on ongelma. Se ei osaa yhtäkään instrumenttia, joten se on ihan riippuvainen bändistä. Mutta George ja Alan eivät ole koskaan riippuvaisia bändistä, jos sitä ei ole. Sitten ne soittavat yksin pianoa ja vieläpä tosi hyvin.

Mä olen kuullut, että olisit ollut Van Morrisonin synttäreillä.
Ei, vaan ne olivat Georgie Famen synttärit. Kuten aiemmin kerroin, George on mun hyvä kaveri. Mä oon käynyt monta kertaa sen luona. Se asui maatilalla, aika lähellä Stone Hengeä.

Tiedän Sinun olevan hyvä valokuvaaja ja olet pitänyt myös näyttelyn. Kerrotko valokuvausharrastuksestasi?
Mä oon valokuvannut ihan pienestä asti, kun mun isä myös valokuvasi. En mä tiedä, musta on aina kiva valokuvata. Se on sellaisia juttuja, et siihen on lipsahtanut. Sit ei suunnitella, vaan otetaan kuvia.

Lopuksi biisinkirjoittamisesta
Mä kirjoitan aika paljon biisejä, mutta viimeiset vuodet oon kirjoittanut lähinnä semmoisia, mitkä ei oikeastaan ole laulubiisejä, vaan aika hienoja melodioita ja kaikkia semmoisia erikoisia. Mä en ole koskaan käyttänyt niitä mihinkään. Mä just näytin niitä mun pianistille, Hussin Matille. Se oli ihan ihmeissään niistä, kun ne olivat hänestä hienoja. Mä sanoin sille, että jos tarvitset niitä vaikka johonkin teatteriin, niin ota. Noissa asioissa mä olen aika huono, kun en osaa myydä mitään. Sama kun valokuvissa, mä voisin myydä valokuviakin. Mut mä olen hirveen huono, niin ku miten sitä sanotaan, itse mainostamisessa. Se on eri juttu, kun joku toinen tekee. Mut mä en halua hukata siihen aikaa. Näitkö sä mun valokuvanäyttelyn?

Joo, se mikä oli Pro Puussa. Hyvä näyttely puu Paavolasta.
Mulla on niin hirveesti valokuvia sieltä täältä, tolkuttomat määrät.

Tähän on nyt hyvä lopettaa, eikös vain Otto Berger? Suurkiitokset mukavasta juttutuokiosta ja nyt painetaan sanelukoneen stoppia.

Ville Kujala 


hosted and updating by Medialukko Oy | web design by Delonet