Historiikki
Rock`n Roll
Lahti Blues & Roots
Info
Lue ja Kirjoita
Liity RyRy:n jäseneksi / tukijäseneksi tai anna palautetta!
Lahden ja lähialueiden bändit
Hae asiallista tai vähemmän asiallista tietoa
 

Molly Malone's Irish Bar, Vuorikatu 35, Lahti (keskiviikko 11.09.02)

 
THE LEVITATORS

The Levitators -yhtye on perustettu 80 -luvun alussa koulukavereiden kesken Lahdessa. Tosin muutama kitaristi, puhaltaja ja lyömäsoittaja on sen jälkeen tullut ja mennyt. Bändin ensimmäinen julkinen keikka oli Nuutissa v. 1983, ja seuraavasta vuodesta lähtien on ryhmän kokoonpano pysynyt tähän päivään asti samana: Ossi Helin, Esa Kärenmäki, Vesa Järvinen, Jussi Tirronen ja Jylle Tolvanen lisättynä Mikko Parviaisella, joka on tullut ryhmään kuusi vuotta sitten.Näin ohkaisia olivat Levitaattorit kesällä 1984. Mikko Parviainen oli kuvanottohetkellä ajelemassa kolmipyöräisellä

The Levitators soittaa jamaikalaista rytmimusiikkia skasta aina dance halliin ja vakuuttavasti sen tekeekin. Yksi selitys tuohon saattaa olla "veitikoiden" suunnaton innostus reggaemusiikkia kohtaan. Lähimpänä sydäntään he sanovat olevan mm. 70/80- lukujen taitteen rockers ja varhainen dance hall- tyyli. Mielenkiintoinen seikka on se, että suurimmalla osalla Levitators- kundeista ei löydy ollenkaan tavanomaista nuoren soittajapojan "rokkitaustaa", vaan alusta alkaen soittokämpällä opeteltiin ja veivattiin ainoastaan jamaikalaisrytmejä (siltikään yksitotisista puritaaneista ei ole kysymys - kotonaan he kuuntelevat ja diggailevat muutakin, mm. monenkirjavaa juurikamaa ja rokkia). Melko nopeasti he onnistuivat sisäistämään rastamusan ja soittotaidon kehittyessä bändin tulkinta sai koko ajan lisää musiikkityylin tarvitsemaa syvyyttä - reggae on melko simppeliä musaa, mutta kollektiivisen bändisoinnin ja rennon "fiiliksen luominen" ei ole maailman helpoimpia asioita. Reggae vaatii soittajiltaan myös poikkeuksellisen paljon malttia soittaa vähän. Lisäksi kundit eivät ole koskaan ylittäneet rimaa silloin, kun se on alimmillaan - itsekritiikissä löytyy! 
 
Vuosien varrella ryhmä on soittanut useissa eri klubeissa ja tapahtumissa ja hankkinut musiikillaan ystäviä ympäri Suomea. The Levitators on päässyt soittamaan lämppärinä mm. seuraaville reggaetähdille: Linton "Kwesi" Johnson, Jimmy Cliff, Alton Ellis ja Dennis Alcapone. Ei hullumpi saavutus lahtelaiselta, harrastepohjaiselta reggaebändiltä! Viime vuosina bändi on keikkaillut harvemmin johtuen mm. töiden ja perheiden viemästä ajasta, osittain eri paikkakunnilla asumisesta ja yleensäkin arkirutiinin mukaansa tempaamisesta. Keski-ikäisenä ei tahdo energiaakaan löytyä samalla tavoin kuin silloin nuorempana.

The Levitators julkaisi jo vuosia sitten yhden Lp:n ("Take a ride") ja kaksi singleä. Lisäksi Black Star julkaisi 90 -luvun alussa Bananaman-albumin, jonka rytmipohjat olivat Ossin, Vesan ja Esan tuotoksia nimellä Massive Crew. 

Molly Malone's ravintolassa mitä ilmeisemmin julkaistaan bändin uusi levy. Cd on läpileikkaus THE LEVITATORS -yhtyeen uraan. Kävi niin tai näin, TERVETULOA Molly Malone's ravintolaan nauttimaan keinuvista jamaikalaisrytmeistä! Reggaemusiikilla on taipumus saada aina ihmisten suut messingille ja väen viihtymään.

Ossi Helin, rummut / Esa Kärenmäki, basso / Vesa Järvinen, laulu, koskettimet / Jussi Tirronen, laulu, kitara / Jylle Tolvanen, kitara, taustalaulu / Mikko Parviainen, pasuuna

(Hara)
 

 

Ravintola CHERI, Aleksanterink.atu 25, Lahti (torstai 12.09.02)

 
THE LIGHTS 

The Lights on vuonna 1993 perustettu yhtye, joka soittaa rhythm and blues -klassikoita omalla tyylillään. Tälle porukalle ei sovellu kappaleiden huoliteltu hiominen, vaan soittotoimenpide suoritetaan kuulemma siten, että yhtyeellä itselläänkin säilyy jännitys varsinaisen lopputuloksen suhteen. Englanninkielisen roots-osaston lisäksi "Äärimmäinen Katastrofibasisti" Arto esittää suomenkielisiä undergroundklassikoita. Yleisöä ei turhaan häiritä loputtomilla soundcheckeillä, vaan yksinkertaiset kamat laitetaan paikoilleen ja ALETAAN PUOTTAMAAN! Suurin piirtein edellä mainituin sanoin bändi haluaa itsensä esiteltävän ja mikä ettei. The Lights on joka tapauksessa kovasti treenaava, aikamiehistä koostuva lahtelainen ryhmä, jotka diggaavat juurevaa musaa ja soittamista. Ei hassumpi kombinaatio, vai mitä! Ravintola Cherissä näillä eväillä on odotettavissa mitä mainioin ilta; väki tulee viihtymään ja janojuomat saamaan kyytiä! TERVETULOA!
The Lights
The Lights -miehet ovat samat kuin yhtyeen aloittaessakin: Juha Forsell, Arto Suopajärvi, Kari Metsä-Heikkilä sekä Kalle Loihuranta. Kalle (yhtyeen toinen kitaristi/laulaja) on mukana keikoilla nykyään harvemmin eli silloin, kun mies oleskelee Suomessa - muutoin bändi soittaa triona.

Nostalgiaa ("Vähän sieltä täältä"):
Juha Forsell ja Kari Metsä-Heikkilä soittivat yhdessä jo v. 1974. Heidän lisäkseen silloisessa triossa vaikutti Erkki Vienonen. Homman nimi oli Saletti, joka veivasi Hurriganes -tyyliin rockia. Metsä-Heikkilän Kari muisteli aikaa, jolloin he olivat menossa Rengon lavalle soittamaan. Silloin heillä oli käytössään iso auto ja mukaan lähti enemmänkin porukkaa. Mukana oli myös Pepe Ahlqvist, joka Karin muistin mukaan innostui soittamaan heidän kanssaan koko setillisen huuliharppua.
1970-luvun lopussa Kari Metsä-Heikkilä äänitti Matti Qvick -nimisen henkilön kanssa muutamat biisit Nurmikallion Mikrovox -studiossa ja LOVE Records julkaisi sessioista singlen: Qvick & Heikkilä: "Silloin sen huomaan" / "Yes, babe". Levyllä oli avustamassa mm. basisti "Pitkä" Lehtinen. 
 
Vuonna 1970, silloin vielä asikkalalainen, Kari "Matsoni" Metsä-Heikkilä soitteli ja jammaili yhdessä lammilaisten Pauli Laineisen ja Timo Laaksonen kanssa. Yhdessä tuumin he lähettivät äänitetyn tulkintansa Elmore Jamesin biisistä "The sun is shining" Pekka Gronowille "Bluesin maailmasta" -ohjelmaan. Gronow soitti lähetyksessään Yleisradiossa nuorukaisten tekemän version tuosta bluesklassikosta, jossa Kari lauloi ja harputteli.

Musiikki:
The Lights -trio soittaa klassista bluesia, rhythm & bluesia ja rock'n'rollia. Saattaa hyvinkin olla, että mm. seuraavia namupaloja on tarjolla torstaina:
"Homework", "One step at a time", "Dimples", "Roll over Beethoven", "I can tell", "Help me", "Sneakin' suspicion", "Takaisin Pekingiin", "Shake your hips", "Wee wee hours", "Jatkosota-rock", "The walk", "Stop messin' around", "Bright light, big city",…

Juha Forsell, rummut / Arto Suopajärvi, basso ja laulu / Kari Metsä-Heikkilä, kitara ja laulu 

(Hara)
 

 

Ravintola Torvi, Loviisank. 8, Lahti (Perjantai 13.09.02)

 
Jamit
Ravintola Torvessa pidetään perjantaina perinteiset Lahti Blues & Roots -jamit. Homman nimi on seuraava: paikalla on housebändi, Doctor's Order, joka soittaa ainakin yhden pitkän ja todennäköisesti erittäin vauhdikkaan setin. Tämän jälkeen on lava vapaa paikalle saapuneille soittajille - em. yhtyeen instrumentit ovat pääosin käytettävissä, mutta eipä oman soittimen mukanaan tuominen ole ollenkaan huonosta, päinvastoin! TERVETULOA Torveen soittamaan ja jammailemaan ja yleensäkin viettämään iltaa juurevan musiikin merkeissä!
 
DOCTOR'S ORDER  

Doctor's Order on vuonna 1998 Helsingissä perustettu bändi, joka soittaa erittäin tanakkaa rhythm & bluesia ja rujoa rock'n'rollia. Bändi teki ensimmäisen keikkansa yksityistilaisuudessa ja silloin lisäsolistina ja harpistina toimi vieraileva Dr. Feelgood -mies, Pete Gage. Ei hullumpi tapa bändin aloittaa keikkailut, vai mitä?

Rumpali MadMan Väätäinen ja basisti/laulaja Teppo Nättilä vaikuttivat aiemmin Jolly B. Good -nimisessä rokettiroll/r&b -yhtyeessä, joka teki 90-luvulla kaikkiaan kolme albumia. Silti suuri osa perinnetietoisista rock- musiikin ja countryn harrastajista tunnistaa parhaiten Nättilän mainioista, musiikkipitoisista ohjelmistaan Radio Mafiassa. Järvenpäässä asuva kitaristi Archie Hämäläinen vaikutti 80-luvulla maineikkaassa rock'n'roll -ryhmässä Black Slacks. Hän soittaa nykyään paljon slidekitaraa ja upeasti sen tekeekin.
Doctor's Order
Kärjistäen voi mainiosti sanoa, että Doctor's Orderin musiikilliset vaikutteet ovat vahvasti 70-luvun brittiläisessä r&b -meiningissä ja pubrockissa. Doctor's Order ei häpeile pätkääkään esikuviaan ja tuo niitä mielellään julki: mm. Dr. Feelgood ja The Pirates, toisaalta George Thorogood ja Fabulous Thunderbirds. 
Doctor's Order paahtaa keikoillaan aina täysillä, hikeä säästämättä ja vauhdista tinkimättä! Nelikon (mukana Lahdessa myös huuliharpisti Ensio Takamäki) soitanto on konstailemattoman suoraviivaista ja laulullisesti melko rajua - omia biisejä, sekä "lääkärin määräyksestä räätälöityjä" versioita vanhoista blues- ja rock'n'roll- klassikoista. Räväkällä meiningillään ryhmä on saanut mukavasti diggareita ympäri Suomea, vähän muualtakin. Ne jotka näkivät ko. "äijät" esiintymässä ravintola Torvessa tammikuussa, tietävät, mistä on kyse! Lahden Rytmin Ystävät -yhdistys pyrkii aina mahdollisuuksien mukaan huomioimaan ihmisten mielipiteet ja toiveet; nyt yleisön pyynnöstä, jälleen Lahdessa - Doctor's Order: perjantaina jamien ryydittäjänä ja lauantaina Alex Park Hotellissa levynjulkaisukeikalla!

Timo Väätäinen, rummut / Teppo Nättilä, basso ja laulu / Arto Hämäläinen, kitarat / Ensio Takamäki, huuliharppu

(Hara)
 

 

Tapahtuman tukijat

 

Alex Park

Eiri Kuva

Canon

Hartwall

Ecapaino

Isku

Jarkoskuva

Cheri

Molly Malone`s

Pohjola

Torvi

Radio 99

SHW Trans

Fennica Records

Blues News

Päijät-Hämeen Osuuspankki

Vaihtari - Hämeenkatu 16

Le Superfly, Rautatienkatu 9

Live Music - Ohjelmapalvelu - J. Piiroinen puh. 0400-413916

Ismo R. Haavisto Oy - Ritaniemenkatu 7-9 15240 Lahti avoinna arkisin 09.00 - 21.00 lauantaisin 08.00 - 18.00

Sähkö-Pusa Oy -- Asennus, suunnittelu, sopimushuollot ja kunnossapito puh. 0400 711 484

Pasin PC-Palvelu - tietokoneiden huollot, päivitykset ja käytönopastus - puh. 040 528 3539