Lahti Blues & Roots 2004


Historiikki
Rock`n Roll
Lahti Blues & Roots
Info
Lue ja Kirjoita
Liity RyRy:n jäseneksi / tukijäseneksi tai anna palautetta!
Lahden ja lähialueiden bändit
Hae asiallista tai vähemmän asiallista tietoa
 

PÄÄKONSERTTI 2005

 
HELGE TALLQVIST & GROOVY EYES w/Sidekick Johnny

Helge Tallqvist on Suomen eturivin bluesmuusikoita; kansainvälisestikin arvostettu huuliharpisti. Mutta eihän vaan Tallqvist ole jäänyt "suurelta yleisöltä" huomaamatta?! Se olisi harmi, sillä kovia kromaattisen harpun soittajia ei joka oksalla kasva!
Helge on pitkänlinjan bluesmies, joka on 90 -luvun alusta alkaen soittanut Deep Blue Divers -bändin kanssa ja tehnyt pitkäsoitot "Helge Tallqvist & Deep Blue Divers (Hitsville Hop)" ja "...something blue...", joita bluespiirit ovat arvostaneet! Aiemmin Tallqvist on vaikuttanut mm. Gyan Dookie & Telecaster Combossa ja The Hangoversissa.

Jussi Raulamon luotsaama Groovy Eyes on maailman parhaiten svengaavia roots -bändejä. Yhtyeen omintakeinen soittosoundi syntyy putkiradiosta, jota Jussi käyttää kitaravahvistimenaan. Mutta soundikokonaisuuteen vaikuttaa toki koko miehistön musiikillinen näkemys, ymmärrys ja mieletön tyylitaju. Lisäksi Raulamo on äärimmäisen persoonallinen laulaja. Groovy Eyes on julkaisut tähän mennessä kaksi erinomaista pitkäsoittoa ("High Flyin` But No Foolin` " / "Tuberadio Broadcast").

Helge Tallqvist & Groovy Eyes aloitti yhteistyönsä tammikuussa 2004. Kevättalvella yhteenliittymä julkaisi ensimmäisen levynsä Helge Tallqvist & Groovy Eyes with Sidekick Johnny Plays George Harmonica Smith. Sidekick Johnny on yhtä kuin kitaristi Jonne Seppälä ja vierailijana kuullaan Pepe Ahlqvistia. Albumi sisältää nimensä mukaisesti edesmenneen harpisti George Smithin repertuaaria ja on pakattu tyylikkäästi peltiseen "sikarilaatikkoon". Jos et tätä omistama, niin se kannattaa ehdottomasti hommata! Amerikkalaisen Alligator -bluesyhtiön pomo Bruce Iglauer on todennut: "Really, really fine harmonica, that shows a real feel for the tradition of the 50s. Good attention to tone, phrasing and attack. Plenty of energy, lots of taste. Good interplay with the band and strong band performances throughout. The playing would be a treat for any fan of 50s Chicago blues..."

Odotukset ovat usealla musiikinystävällä kovia, kun Helge Tallqvist, Jussi Raulamo & Groovy Eyes w/Sidekick Johnny nousevat lavalle. Sen verran mairittelevia mielipiteitä on kuulunut levynjulkaisukeikaltaan, että pettymyksiä ei taida olla tiedossa; kombinaatio yltää ihan parhainpaansa juuri livenä!

Helge Tallqvist (huuliharppu) / Jussi "Jo` Buddy" Raulamo (laulu, kitara) / Sidekick Johnny (kitara, laulu) / Ville Rauhala (basso) / Mikko Järvinen (rummut) www.helgetallqvist.com  www.groovyeyes.com

 

BLUESTONE

Oululaislähtöinen Bluestone on perustettu vuonna 1992 ja toiminut seuraavasta vuodesta lähtien samalla miehistöllä lukuun ottamatta pianistivaihdosta. Siitä on kehittynyt ehdotonta eliittiä mitä (maassamme toimiviin) bluesbändeihin tulee! Kertaäänityksellä toteutettu omakustannelevy "Tones in blue" on vakuuttava, mutta huomiota Bluestone on herättänyt nimenomaan tiukkana, tinkimättömänä klubi- ja bluesfestivaaliesiintyjänä. Esikuvina ovat Albert, B.B. ja Freddie Kingin lisäksi mm. George "Harmonica" Smith, William Clarke ja Hollywood Fats.

Yhtyeen liideri-kitaristi Matti Loppela on pyörittänyt jo 80 -luvulla omaa yhtyettä, Loppela Blues Bandia, joka sai innovaationsa Rolf Wickströmin bändistä; bluesbändistä puhaltimien kera. Matti Loppela on ollut jo vuosia yksi Suomen parhaita ja tyylitajuisimpia blueskitaristeja.

Bluestone hallitsee suvereenisti mm. Chicagon ja länsirannikon bluesien salat. Soitinarsenaalinsa on tyylitietoisesti kasattu: piano, kitara ja huuliharppu antavat ensinäkin useita mahdollisuuksia sooloille. Toisaalta ko. instrumentit tarjoavat moni-ilmeisesti tukensa peruskompille, jonka pohjan rytmiryhmän basso ja rummut luo. Yhtyeensoitto on tiukkaa ja kokemuksen myötä hioutunut miellyttäväksi kuuntelukokonaisuudeksi; nyansseja ja särmää löytyy niin kuin oikeassa bluesissa pitääkin!

Bluestone ei ole aiemmin Lahdessa esiintynyt; matka yleensäkin tänne Etelä-Suomeen on pitkä ja keikkakulut isoja. Onneksemme ryhmä hyppää syyskuussa tien päälle suuntanaan Lahti, Suomen Chicago ja Alex Park!

Pekka Pulkkinen (laulu, huuliharppu) / Matti Loppela (kitara) / Markku Perälä (piano) / Miikka Kivimäki (basso) / Jari Korpimäki (rummut)

 

 

 

 

 

BIG YELLOW

Raumalainen Big Yellow operoi Stax -vaikutteiden innoittamana puhallinpohjaisen soulin ja r&b -musan mainingeissa. Ohjelmistossa on poimintoja myös esim. Southside Johnnyn ja John Hiattin tuotannosta. Biisilistaa on keväällä uusittu; mielenkiinnolla jää kuultavaksi, mitä setti lopulta sisältää.

Yhdeksänhenkisen Big Yellown soittajat ovat kuuluneet useisiin paikallisiin bluesbändeihin, joista mainittakoon esimerkkinä Doctor`s Special. Orkesteri onkin raumalaisille legendaarinen All-stars -ryhmittymä, jonka jäsenet nauttivat päästessään soittamaan sielukasta musiikkiaan yhdessä! Yhtye esiintyy Lahdessa vain kahdeksanmiehisenä, koska pasunisti Hannu Salminen ei pääse mukaan työkiireidensä takia.

Big Yellown esiintymisessä on vahva, positiivinen yleissävy ja ohjelmistokokonaisuus, joka sisältää useita tuttuja ja meneviä klassikoita houkutellen tanssinälkäiset parketille! Orkesterin eräänlainen huippuhetki tapahtui Rauma Bluesissa v. 2001, kun loppuunsaatetun lämppärikeikan jälkeen tuli illan päätähti Snooks Eaglin henkilökohtaisesti kehumaan kuultua settiä!

Big Yellown "sisällä" on ainekset myös toiseen kokoonpanoon, bluesbändiin nimeltä Time Out. Siinä soittavat T.J. Saarisen, Jari Voutilaisen ja Tunnu Pärssisen kanssa Jyrki "Iiki" Lehti. Kaksi jälkimmäistä ovat jo vuosia olleet mukana Rauma Bluesin järjestelyissä. Big Yellow avaa Lahti Blues & Roots -tapahtuman pääkonsertin n. klo 20.00, joten kannattaa olla ajoissa paikalla!

Jari Voutilainen (laulu, lyömäsoittimet, akustinen kitara) / Teppo "T.J." Saarinen (kitara, taustalaulu) /
Arto Mäkelä (kosketinsoittimet) / Tunnu Pärssinen (basso, taustalaulu) / Timo "Tipi" Koskinen (rummut) /
Lauri Ellilä (tenorisaksofoni) / Ari Jokinen (alttosaksofoni) / Tommi Kolunen (trumpetti)

 

 

PEPE AHLQVIST, ISMO HAAVISTO & SAMPO MÄKELÄ

Pepe "The Grizzly" Ahlqvist on Lahti Blues & Roots -tapahtuman suojelija. Hän on Suomen tunnetuin bluesmies, jolla jo lapsena kolahtanut bluesmusiikki on aikuisiässä saanut yhä vain syvempiä sävyjä, jalostunut ja ammattimaistunut afroamerikkalaista perinnettä kunnioittaen. Solistina ja tulkitsijana Ahlqvist on erittäin vahva, kitaristina taitava ja bluesharpun käsittelyhän on maailman valiota!
Pepe Ahlqvist on kiertänyt ympäri Suomea tehden bluesin sinisävyistä ilosanomaa tutuksi pienimmistä keskikaljakuppilakeikoista isompiin tapahtumiin. Bändejä on vuosien saatossa hajonnut tai kuopattu, ja vastaavasti uusia syntynyt. Kesällä Ahlqvist nähdään useilla festivaaleilla Silvennoisen ja kumppaneiden kanssa SF Bluesin riveissä. Väliin mahtuu vielä duokeikkoja mm. Leinon Tompan kanssa ja vierailuja Wallu & Friends -kombinaatiossa.

Alex Park Hotellissa Ahlqvist esiintyy Ismo Haaviston & Sampo Mäkelän kanssa. Mielenkiintoinen konsepti, koska lavalla on samanaikaisesti kaksi lahjakasta solisti/harpisti/kitaristia. Rytmeistä vastaa ilman basson tukea rumpali Mäkelä. Trio on tehnyt ennen tätä yhden keikan, joka meni nappiin niin soittajien kuin yleisönkin mielestä!

Pepen soittokumppanit vaikuttavat Ismo Haavisto Bandin riveissä; Ismo lisäksi Bottlenecks -duossa (jolta ilmestyi hiljattain uusi cd "Left & Right" ) ja Marko Haavisto & The Hanks -nimisessä kokoonpanossa, joka esiintyy Blues & Roots -klubilla Teerenpelissä (kts. klubit). Lisäksi Molly Malone`s Irish Bar:issa Ismo soittaa kitaraa ja huuliharppua Baby Boy Varhaman Jinx -yhtyeessä. Nyt syksyllä mies on aloittamassa yhteistyötä Masa Orpana And His Honky Tonk Men - yhtyeen kanssa. Ismo Haavisto on instrumenttikauppiaaksi huomattavan aktiivinen keikkailija ja taitava musikantti!

Pepe Ahlqvist (laulu, kitara, huuliharppu) / Ismo Haavisto (laulu, kitara, huuliharppu) / Sampo Mäkelä (rummut)
www.pepeahlqvist.com  www.ismohaavisto.tkUusi single Wallu & Friendsin kanssa julk. syyskuussa.

 

JUSSI SYREN AND THE GROUNDBREAKERS

Jussi Syren And The Groundbreakers on maamme eturivin rootsyhtyeitä. Bändi "tiedetään" melko yleisesti TV-sarja "Itse Valtiaiden" tunnusmusiikista "White Water Rag". Biisistä kipinän saaneille vinkiksi, että Bluelight Records on julkaissut yhtyeeltä jo kolme cd- albumia ( "Factories And Fields", "The Verdict" ja "Sea Of Changes"), jotka ovat kaikki hankkimisen arvoisia! Uusi levy "Heartgrass - Acoustic Tribute to H.I.M.", joka julkaistaneen marraskuussa sisältää nimensä mukaisesti Ville Valon ja kumppanien love-metallia akustisessa muodossa. Periamerikkalainen bluegrassmusiikki saa näin ripauksen suomalais-skandinaavisia mollisävyjä. Projekti saattanee vaikuttaa hätäisesti ajatellen täysin tuhoon tuomitulta, mutta yhden demon kuulleena ainakin minä olen myyty ja odotan malttamattomana lopullista tuotetta!

Jussi Syren kumppaneineen on maailman luokan porukka, jolle löytyy myös kysyntää ulkomaita myöten! Vaikka musiikkinsa pohjautuu bluegrassperinteeseen, on painoarvo omaleimaisessa ilmaisussa, jossa mm. Syrenin persoonallinen, juureva laulutapa pääsee oikeuksiinsa. Bändin ohjelmisto sisältää ikivanhoja, upeita klassikoita, omia näkemyksiä muutamista alkujaan ihan toisen genren biiseistä "Groundbreakers -tyyliin" sovitettuina (malliesimerkki löytyy viimeisimmältä levyltään; biisi Darkness, Darkness kuuskytlukuisen The Youngbloods -hippibändin repertuaarista) ja toki omaa tuotantoa.

Laulu on korostetusti bluegrass -tyylin sydän. Usein jopa neliäänisesti lauletut biisit kuuluvat myös Groundbreakersien yhtyesoundiin. Bluegrass on alkujaan akustisen eurooppalaisen perinnemusan sekä amerikkalaisen bluesin ja hillbillyn fuusiota. Oletko ennen päässyt kokemaan, miltä livenä kuulostavat raivokas banjosoolo ja mandoliinin rivakat juoksutukset akustisessa rytmisektiossa, jonka voima on soittajiensa pettämätön ajantaju? Nyt tarjolla on sellaista juurihoitoa, että arkihuolet voi unohtaa!


Jussi Syren (laulu, mandoliini) / Tauri Oksala (banjo, laulu) / Juha-Pekka Putkonen (kitara, laulu) /
Kari Hella (basso, laulu) www.syren.fi

 

F-LANE

The F-Lane soittaa länsirannikon meiningillä riffipainotteista, rokahtavaa bluesia edustaen genrensä kotimaista parhaimmistoa! Kyseessä ei ole kuitenkaan ränttätänttäbändi; itse soittajat kuvailevat tyyliään mieluiten termein Rock`n bluesia, johon on poimittu elementtejä myös kantrista ja jazzista pääpainon pysyessä tiukasti bluesissa. Tosin ei heidän keikkasettinsä sisällä superhidasta mollivollotustakaan.

Seasound Studion pomo ja Backbeat levy-yhtiön omistaja Kai Jauhiainen on ottanut F-Lanen ikään kuin "suojelukseensa". Valmisteilla on kokoonpanon ensimmäinen virallinen levy, joka ilmestynee loppusyksystä. Alustava materiaali on kuulemma pitkälti soittajiensa omatuotantoa, mutta nähtäväksi jää, mitä lopulta levylle päätyy.

The F-Lane on perustettu virallisesti vuonna 2002, joskin pari vuotta aiemmin yhtyeen nykyinen miehistö soitti ensimmäistä kertaa yhdessä. Nelikko on vaikuttanut tahoillaan Pohjanmaan rock-piireistä pääkaupunkiseudun musiikkiympyröihin saakka. Musiikilliset esikuvat löytyvät fuusiojazzin suuruuksista ja eritoten Fordin veljesten blues-rockista. Keikkamyyjiä varten tarkoitettu demo Rock`n Blues by F-Lane on äänitetty suorana "livenä" studiossa ja se antaa asettaa odotukset bändin suhteen korkealle! Tiukka yhteensoitto ja ohjelmistokokonaisuus sekä poikkeuksellisen vahvat laulusuoritukset ja ammattimainen asenne takaavat sen, ettei väsymys iske vaikka bändi soittaakin yön viimeisenä aktina! Suosittelemmekin, ettei kotiin kannata turhia kiiruhtaa!


Ove Fagerlund (laulu, huuliharppu, kosketinsoittimet) / Vesa Haakana (kitara) / Petri Asela (basso) /
Jarmo "Japa" Hyytinen (rummut, laulu) www.f-lane.net
 
 
Harri Järvinen / Lahden Rytmin Ystävät r.y.n hallitus
www.lahden-ryry.com  // ryry@lahden-ryry.com

Kiitokset yhteistyökumppaneillemme!

Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin
 
 

Ilmainen www-laskuri

 
Seuraavat yhteistyökumppanit ja tukijat ovat omalla panoksellaan olleet tekemässä tapahtumastamme totta. Useiden logojen alla on linkit yritysten varsinaisille kotisivuille. Klikaten voit tutustua paremmin heidän maailmaansa ja tarjoamiin palveluihin. Käytetään niitä myös aina tarvittaessa hyväksemme.
 
 

Alex Park

 

Molly Malone`s

Teerenpeli

Blues News Fennica Records

Canon

Ecapaino

Hartwall

Isku

Pohjola

Radio 99

Starkjohann Steel

Torvi

Basement Guitars - Kielisoitinten rakennus ja korjaus - Pasi Luoto - 0407359143

Sähkö-Pusa Oy -- Asennus, suunnittelu, sopimushuollot ja kunnossapito puh. 0400 711 484

Rondon Oy

Nixan - Parturi kampaamo

Päijät-Hämeen Osuuspankki

Pasin PC-Palvelu - tietokoneiden huollot, päivitykset ja käytönopastus - puh. 040 528 3539

< ylös >

21.09.2005